Neka vaše fotografije krase monografiju “Podgorica”, konkurs otvoren do sutra

Prijave na Javni poziv za izbor fotografija za izradu monografije o Podgorici, koji je rapisala Narodna biblioteka “Radosav Ljumović”, mogu se predati do četvrtka (21. oktobar), u 16h. Cilj sprovođenja Javnog poziva je animiranje profesionalnih fotografa i amatera da fotografije našega grada pod njihovim autorstvom budu objavljene u monografiji “Podgorica”.

Fotografije treba da budu sa motivima Podgorice, prepoznatljivim lokacijama, ali i onim manje poznatim. Učesnici konkursa mogu biti svi građani Crne Gore, a fotografije moraju biti originalne.

Odabrane fotografije biće objavljene u monografiji “Podgorica”, koju će publikovati Glavni grad Podgorica – JU NB “Radosav Ljumović”.

Odluku o odabiru fotografija za izradu monografije “Podgorica” donijeće Komisija za sprovođenje javnog konkursa. Važno je naglasiti da Glavni grad ne otkupljuje trajno autorsko pravo, već samo pravo korišćenja (otkupljuje se 25 eura po pojedinačnoj fotografiji).

“Pozivamo građane da učestvuju, pošalju svoju fotografiju Podgorice i na taj način dobiju priliku da se njihovo djelo nađe u monografiji o Podgorici”.

ZA IZBOR FOTOGRAFIJA ZA IZRADU MONOGRAFIJE PODGORICA

Opšte informacije o javnom pozivu

Cilj sprovođenja javnog poziva je animiranje fotografa, profesionalnih i amatera da fotografije našega grada pod njihovim autorstvom budu objavljene u Monografiji Podgorica.

Organizatori

Javni poziv raspisuje Glavni grad Podgorica – JU Narodna biblioteka “Radosav Ljumović”

Uslovi i pravila učešća

Konkurs će biti objavljen na zvaničnoj web stranici Glavnog grada (www.glavnigradpodgorica.me) i JU NB “Radosav Ljumović” (www.nbpg.me), društvenim mrežama FB i Instagram Glavnog grada Podgorice (Glavni grad Podgorica) i JU NB “Radosav Ljumović” (FB Narodna biblioteka “Radosav Ljumović” IN- bibliotekapodgorica).

Fotografije svojim sadržajem treba da budu sa motivima grada Podgorice, prepoznatljivim lokacijama, al i onim manje poznatim. Parkovi, igrališta, tereni, biciklističke staze, mostovi, saobraćajnice, objekti, manifestacije, festival ii dr., takođe su sadržaji koji bi trebali da se nađu na fotografijama.

Broj fotografija jednog učesnika konkursa nije ograničen.

Učesnici

Fotografije moraju biti originalne i napravljene na teritoriji grada Podgorice, a učesnici konkursa mogu biti svi građani Crne Gore.

Ukoliko se fotografijom bave i maloljetna lica, prilikom dostavljanja istih potrebna je saglasnost roditelja ili staratelja.

Učešće na Javnom pozivu nije dozvoljeno članovima Komisije za izbor fotografija, kao i članovima njihove uže porodice (roditelj, supružnik, đeca, sestre i braća).

• Izbor fotografija

Odluku o odabiru fotografija za izradu Monografije Podgorica donijeće Komisija za sprovođenje javnog konkursa, koju obrazuje Gradonačelnik.

Odabrane fotografije biće objavljene u Monografiji Podgorica koju će publikovati Glavni grad Podgorica – JU NB “Radosav Ljumović”.

Autorska prava

Autori fotografija učešćem na Javnom pozivu prihvataju pravila učešća propisana od strane organizatora Javnog poziva.

Pravila su sljedeća:

– Otkup fotografija za svrhe Monografije (štampano i digitalno) uz kampanju reklamiranja Monografije
– Glavni grad ne otkupljuje trajno autorsko pravo već samo pravo korišćenja
– Otkupljuje se 25 eura po pojedinačnoj fotografiji, a kad je u pitanju serija od 3-5, iznos je 15 eura po fotografiji
– Glavni grad ne polaže nikakvo pravo upotrebe ni arhiviranja za fotografije koje ne otkupi
– Glavni grad nema pravo na ustupanje fotografija trećem licu
– Fotografije ne bi trebalo da su starije od 3 godine (akcenat je (ne nužno) na fotografijama novih objekata i/ili sadržaja u gradu)
– Otkupljene fotografije moraju biti dostavljene u rezoluciji ne manjoj od 10 megapixela
– Saglasnost roditelja/staratelja za maloljetna lica
– Učešće nije dozvoljeno članovima Komisije i njihovim srodnicima.

Lični podaci

Rukovodilac podacima koje učesnici dostave tokom Javnog poziva je organizator. Lične podatke koje učesnik dostavi organizator će obrađivati isključivo u svrhu odabira autora i fotografija. Organizator će takođe objaviti imena i prezimena na svojim društvenim mrežama. Nakon odabira fotografija, a najkasnije 3 mjeseca od dana pisanog dokaza o prijemu fotografija, organizator će izbrisati lične podatke učesnika. Dostavljanje ličnih podataka je dobrovoljno. Lični podaci će biti obrađivani isključivo u skladu sa propisima o zaštiti ličnih podataka.

• Rokovi/Dostava

Konkurs traje od 7. do 21. oktobra 2021. godine u 16.00 časa.

Fotografije se dostavljaju na email adresu: monografija@podgorica.me

• Dodatne informacije

Za dodatne informacije možete se obratiti sekretaru Komisije – Milica Ćetković, kontakt: 020 665 083, email: milica.cetkovic@podgorica.me

Podijeli: