Bogdanović na sjednici Upravnog odbora Foruma slovenskih kultura

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović učestvovao je danas na sjednici Upravnog odbora Foruma slovenskih kultura, koja je održana u Beogradu. Bogdanović je sjednici prisustvovao na poziv ministra kulture Republike Srbije Vladana Vukosavljevića i dosadašnjeg predsjednika Upravnog odbora Foruma slovenskih kultura Pavla Goranovića.

Sjednici su prisustvovali ministri kultura, ovlašćeni predstavnici zemalja članica i rukovodstvo Foruma slovenskih kultura, na čelu sa direktoricom Andrejom Rihter.

Na 16. redovnom zasijedanju Upravnog odbora Foruma slovenskih kultura predstavnici zemalja članica razgovarali su o srateškim planovima za razvoj Foruma u narednim periodu. Članovi Upravnog odbora utvrdili su smjernice za rad u narednom periodu i definisali najvažnije projekte na čijoj će realizaciji raditi. Bilo je riječi i o proslavi jubileja, 15 godina od osnivanja Foruma, koji će zemlje članice obilježiti naredne godine.

Bogdanović je na današnjem zasijedanju izabran za člana Upravnog odbora Foruma slovenskih kultura. U svom obraćanju na sjednici Odbora ministar Bogdanović je saopštio:

“Epoha u kojoj živimo sve se više ukazuje kao vrijeme velikih izazova, koji se svakodnevno postavljaju nosiocima kulturne i identitetske različitosti savremenog svijeta. Djelatnosti Foruma slovenskih kultura jesu jedan od odgovora na te izazove, kroz čije se aktivnosti ostvaruje sinergija kojom se može na viši nivo podići komunikacija među kulturama istog jezičkog korjena, prepoznatljivih tradicija i sličnih istorijskih iskustava. Od svog osnivanja ovaj se Forum pokazao kao stabilna platforma intenzivnijoj kulturnoj saradnji među slovenskim zemljama, što omogućuje efikasnije rješavanje svih onih izazova koje donosi proces globalizacije, a tiču se očuvanja kulturnih posebnosti u skladu sa nametima vremena sve bržeg protoka informacija i sve veće zavisnosti kulture od tehničkih i informacionih sredstava.”

“Da bi se u narednom periodu ostvarila još bolja povezanost među slovenskim kulturama, potrebno je, u brojnim aktivnostima koje se danas odvijaju u okvirima kulturnih strategija slovenskih zemalja, fokusirati one sadžaje koji nose elemente zajedničkog ili sličnog iskustva. Takvih je pojava mnogo, od epohe romantizma u kojoj je u svim slovenskim zemljama podignuta svijest o nacionalnoj samobitnosti, a u mnogima dat i konkretan zamajac kasnijim nacionalnim oslobođenjima, do savremenih iskustava na prekretnici dva milenijuma, kada sve slovenske zemlje prolaze turbulentne faze u geopolitičkim procesima, što se umnogome odrazilo i na promjeneu u kulturi tih zemalja,” dodao je ministar.

Ministar Bogdanović je govoreći o planovima i aktivnostima koje ce Crna Gora realizovati u okviru ove međunarodne organizacije naveo i da se:

“Zajedničkim projektima u okviru Foruma može dosta toga učiniti na prevazilaženju mnogih problema koji se u različitim oblicima i intezitetima pojavljuju u svim slovenskim zemljama, ali i ponuditi ostatku svijeta dragocejeno iskustvno o kontroverzama koje nastaju u kulturi zahvaćenoj radikalnim društveno-političkim promjenama, što savremenom svijetu i te kako može da znači.”

Republika Srbija je na sjednici preuzela od Crne Gore predsjedavanje Upravim odborom Foruma, pa je danas za novog predsjednika izabran ministar kulture te zemlje Vladan Vukosavljević.

Ministar kulture Repubike Srbije Vladan Vukosavljević je u svom obraćanju poželio dobrodošlicu i uspješan rad naglasivši:

“U vrijeme žive komunikacije između dalekih naroda i država, jačanje prekinutih ili zapuštenih veza između iskonski bliskih slovenskih kultura djeluje kao razumljiva stvar, na kojoj treba raditi i kroz ovu organizaciju na sve druge moguće načine. Paradoksalno zvuči da je, pored svih ograničenja i granica, opštenje između slovenskih naroda bilo snažnije prije hiljadu godina nego što je danas. Ni danas nisu sa nama predstavnici svih slovenskih kultura, iz svojih razloga. U doba kada su Solunska braća krenula u svoj prosvetiteljski poduhvat, slovenski narodi su iskazali težnju da smisao hrišćanske Knjige nad knjigama tumače na jeziku koji razumiju i kojim se među sobom služe“.

“Kada je prije sto godina Tomaš Masarik pisao o razlikama između panslavizma i pangermanizma isticao je da se slovenski pokret prije svega zasniva na idejama kulturne uzajamnosti. Takve ideje i danas žive i treba ih produbiti i osavremeniti. Ciljevi Foruma slovenskih kultura stoga su postavljeni višestrano. Ne samo međusobno zbližavanje i upoznavanje, koje je važno, nego i predstavljanje slovenske kulturne sfere drugim kulturnim sferama”, zaljučio je ministar Vukosavljević.

Forum slovenskih kultura je međunarodna organizacija osnovana 2004. godine, s ciljem očuvanja i razvoja kulturnih vrijednosti, tradicija i kulturnih sadržaja na prostoru država u kojima se govori slovenskim jezicima. Forum promoviše saradnju između zemalja članica u oblasti kulture, obrazovanja i nauke, razvija kulturnu razmjenu, organizuje susrete i definiše zajedničke projekte.

Podijeli: