Stvorićemo uslove za više britanskih turista i investitora

Crna Gora stvaraće uslove za brojnije prisustvo britanskih turista i investitora, poručio je predsjednik Milo Đukanović, na prijemu ambasade Ujedinjenog Kraljevstva, povodom 140 godina uspostavljanja bilateralnih odnosa Crne Gore i Velike Britanije i rođendana kraljice Elizabete II.

Đukanović je na Cetinju poručio da je Crna Gora čvrsto opredijeljena da u duhu novog vremena, pred novim izazovima, u procesu pregovora za članstvo u EU razvija što tješnju saradnju na svim poljima sa jednom po svemu velikom zemljom, najstarijom parlamentarnom demokratijom na svijetu.

“U izgradnji institucija, jačanju vladavine prava, i demokratizaciji društva, kao i na ekonomskom planu, stvarajući uslove za što brojnije prisustvo britanskih turista i investitora”, naveo je Đukanović.

Imamo, kako dodaje, za to snažne fundamente na koje zajednički možemo biti ponosni.

“Fundamente koje smo gradili gotovo vijek i po, od prvog britanskog diplomate Kirbi Grina do ambasadorke Alison Kemp. Isto tako i snažnu političku volju, i sve druge pretpostavke za osavremenjavanje naše saradnje u 21. Vijeku”, poručio je Đukanović.

Đukanović je podsjetio da su Crna Gora i Velika Britanija međudržavne odnose uspostavile u 19. vijeku, i intenzivno ih održavale sve do nestanka crnogorske države 1918.

„Interesovanje Velike Britanije za Crnu Goru datira još ranije, u vrijeme vladike Petra I, a nastavljeno je i nakon gubitka njene nezavisnosti“, naveo je predsjednik države.

On je podsjetio na brojne istorijske činjenice koje govore o trajnosti i dubini crnogorsko-britanskih veza i prijateljstva dva naroda.

„To prijateljstvo je produbljeno i tokom Drugog svjetskog rata kada su se naši narodi ponovo našli na savezničkoj strani. Isto tako i u vrijeme Titove Jugoslavije, kada su crnogorske diplomate, poput Cetinjanina Nebojše-Bata Tomaševića, koji je dugo godina radio i živio u Engleskoj, doprinosile jačanju veza sa Crnom Gorom i Jugoslavijom, i uzdizanju međusobnog uvažavanja“, naveo je Đukanović.

I u najnovijoj crnogorskoj istoriji, Ujedinjeno Kraljevstvo, kako je saopštio predsjednik, imalo je i ima svoje posebno mjesto i ulogu.

„Mi ne zaboravljamo da je London među prvima prije 20-tak godina podržao demokratski zaokret i evropski kurs Crne Gore. U tom vremenu posebno značajnu ulogu imali su Britanski Know-how fond i Britanski savjet. Ali i britanska Vlada svojom odlučnom, svestranom podrškom. To je posebno došlo do izražaja nakon obnove crnogorske državnosti, i ponovnog uspostavljanja diplomatskih odnosa. Vrijeme je pokazalo da borba naših engleskih poštovalaca i prijatelja za Crnu Goru 20-tih godina prošlog vijeka nije bila uzaludna“, naveo je Đukanović.

Ujedinjeno Kraljevstvo, kao jedna od vodećih država u Evropi i svijetu, snažno je podržala Crnu Goru u procesu stupanja u NATO alijansu, gdje smo, kako navodi Đukanović opet saveznici.

“Kao što podržava i naš evropski put, i evropsku i evroatlantsku integraciju cijelog regiona. Za sve nas je značajno što London nastavlja i bilateralno i multilateralno da to radi i nakon Bregzita. Najbolja potvrda tome je organizacija Samita balkanskih zemalja u okviru Berlinskog procesa idućeg mjeseca u Londonu”, zaključio je Đukanović na svečanosti na Cetinju.

Izvor: RTCG

Podijeli: