Završen projekat za valorizaciju starih maslinjaka

Održavanjem konferencije na kojoj su predstavljene realizovane aktivnosti i postignuti rezultati završeno je sprovođenje prekograničnog projekta Cross Border Ol, u kome je jedan od partnera bila Opština Bar i pomoću kojeg je napravila održivu turističku ponudu na temelju drevnih maslinjaka.

Kako se navodi u saopštenju projekat Cross Border Ol ostvario je zacrtani cilj, a to je turistička valorizacija starih maslinjaka u gradovima partnera.

„Tokom dvoipogodišnjeg sprovođenja ovog projekta, Opština Bar je uspješno realizovala aktivnosti koje su uključivale istraživanja u maslinjacima, njihovu zaštitu i stvaranje nove, održive turističke ponude na temelju drevnih maslinjaka. Tako je sprovedeno istraživanje biodiverziteta maslinjaka, utvrđene su najbolje poljoprivredne prakse, izrađen Lokalni ekonomsko turistički plan razvoja maslinjaka, organizovane su radionice za maslinare, mapirana stara stabla maslina u maslinjaku Džidžarin i obližnji kulturno-istorijski objekti u GIS sistemu i publikovana lokalna turistička mapa ovog maslinjaka i centra grada“, navode u Opštini Bar.

Završnoj konferenciji projekta prisustvovali su predstavnici Zajedničkog tehničkog sekretarijata i svi partneri na projektu – Poljoprivredni fakultet u Tirani, CIHEM Institut iz Barija, Park maslina Venafro, URI, Opština Bar i NVO Valdanos.

Ukupna vrijednost projekta Cross Border Ol je 625.440 eura, a bio je finansiran iz programa Interreg Italija-Albanija-Crna Gora.

Podijeli: