Zašto je Bar najpoželjnija turistička destinacija u regionu?

Portal radiosarajevo.ba svrstao je Bar u najpoželjnije turističke destinacije regiona ove sezone.

Bar nazivaju gradom na dvije čarobne obale, a u sadržajnoj turističkoj prezentaciji barske rivijere portal svoje čitaoce inforiše o prepoznatljivim plažama barske rivijere, bogatstvu i raznolikosti sadržaja i dešavanja, agroturizmu, istorijskim i kulturnim znamenitostima Starog grada i Stare masline.

U gradu na dvije čarobne obale – miris morske soli i svjež planinski vazduh u jednom dahu.

Bar je jedini crnogorski grad koji ima morsku i jezersku obalu, koje su spojene Panoramskom rutom. Za mnoge Bar je grad na dvije čarobne obale. Svaka obala ima svoje draži, samo ih treba otkriti.

Panoramska ruta „Na dvije čarobne obale”, duga 115 kilometara, sa sedam vidikovaca – odmorišta u atraktivnom zaleđu barske opštine, omogućava da se mnogo vidi, više uživa i upozna jedan sasvim drugačiji spoj netaknute prirode i kulturnog nasljeđa.

Iz Bara, preko Mrkojevića, međunarodnim putem koji vodi ka Albaniji, poslije 20-tak kilometara skreće se ka Ostrosu, i nakon poslednje takče puta sa koje pogled na desno otvara vidik ka morskoj obali i Solani Bajo Sekulić, putnike dočekuje vidikovac Stegvaš.

Svi vidikovci su izgrađeni na mjestima sa kojih se pruža impresivan pogled na prirodne ljepote, znamenitosti srednjovjekovne manastire na ostrvima razuđenog Skadarskog jezera, kao i morsku obalu barske rivijere.

Nakon Stegvaša, smjenjuju se vidikovci u Livarima, Murićima, Godinju, Limljanima, Sutormanu i Tuđemilima, sa potrebnom turističkom signalizacijom i info tablama.

Četri vidikovca su sa pogledom na Skadarsko jezero, tri na planinske masive, i jedan na Jadransko more.

Za Panoramsku rutu „Na dvije čarobne obale“ sa foto pauzama potrebno oko šest sati za obilazak. Uzan kolovoz “limitirao” je prevozna sredstva pa se rutom putuje mini autobusima (do 20 mjesta), putničkim automobilima ili biciklima.

Na Panoramskoj ruti nalazi se ostaci manastira Prečista Krajinska, jedan je od najstarijih spomenika u Crnoj Gori koji je osnovao knez Vladimir, zatim Stari bunar u Ostrosu i bunari Boljevića koji predstavljaju graditeljsku rijetkost i pravu atrakciju.

U vrelim ljetnjim danima kada je živa bliža 40 podioku, poseban ugođaj je debela hladovina šume kestena čija stabla su stara i preko hiljadu godina.

Prolazeći Panoramskom rutom, turisti imaju mogućnost da se spuste do najljepše plaže na Skadarskom jezeru- plaže Murići. Na ovoj plaži mogu se iznajmiti manji čamci kapaciteta do osam mjesta, po cijeni od 20- 30 uvra, koji turiste voze do manastira Beška. (Ulaz u Nacionalni park je četiri eura po osobi)

Dinastija Balšića, za vrijeme svoje vladavine Zetom, poznata je između ostalog i po podizanju pravoslavnih manastira na ostrvima Skadarskog jezera – Starčevu, Beški i Moračniku.

Dalje put vodi do crmničkog sela Godinje, koje je prva zaštićena ruralna cijelina u Crnoj Gori sa statusom kulturnog dobra.

Sledi dolazak u Virpazar, varošica upisana u istorijske knjige. Nakon Virpazara put nas vodi preko planine Sutorman koja odvaja morsku i jezersku obalu, a za predah otvorena su vrata brojnih vinskih podruma u seoskim domaćinstvima u kojima je iz godine u godinu sve više turista.

Sa poslednjeg vidikovca na ovoj ruti- Tuđemili, takođe, istorijskom mjestu, pogled se otvara na urbani Bar.

Uz dopadljive poglede, veoma je interesantno što ambijentalno rješenje svakog od pomenutih vidikovaca nosi simboličnu poruku, suštinska je metafora mjesta u kome je sagrađen, od materijala koji se prirodno sjedinjuje sa okruženjem.

Turisti, a i putnici namjernici na Panoramskoj ruti odmaraju se na vidikovcima u obliku bunara iz vremena kneza Vladimira, crmničkog guvna.

Podijeli: