Za devet mjeseci Biogradsku goru posjetilo preko 50.000 turista

U Centru za posjetioce Biogradska gora, danas je održana sjednica Socio-ekonomskog savjeta NPBiogradska gora u cilju analize turističke sezone, sa predlogom mjera za narednu, saopštavaju iz Nacionalnih parkova Crne Gore.

U uvodnom dijelu sjednice, direktorica NP Biogradska gora Marija Dulović je istakla da je misija Nacionalnog parka promocija i očuvanje prirode, zdravog načina života i povratak prirodi. Takođe je kazala da su zadovoljni odvijanjem turističke sezone, kada se uzme u obzir ukupna situacija koju je uslovila pandemija COVID-19.

„NP Biogradska gora od početka 2021. godine do 15. septembra posjetilo je 50.703 turista, što je u odnosu na rekordnu 2019. godinu oko 80 odsto. Ako uporedimo podatke od avgusta mjeseca ove i 2019. godine, možemo govoriti o ostvarenju rezultata po osnovu prodatih ulaznica od oko 98 odsto. Takođe, kada govorimo o prihodima od početka godine do 15. septembra, park je ostvario prihode od 93 odsto u odnosu na rekordnu 2019. Ukoliko vremenske prilike i epidemiološka situacija to dozvole, na posjete račinamo do oktobra mjeseca“ – navodi se u saopštenju.

Foto: Milena Milić

Kada je riječ o strukturi posjetilaca, u junu, julu i avgustu, najviše je bilo domaćih gostiju iz Podgorice i sa primorja, dok je zabilježen i veći broj stranih gostiju iz Srbije, Izraela i Ukraine.

Ispred JPNPCG dr Veselin Luburić podsjetio je da je početkom juna u Kolašinu održana naučna konferencija pod nazivom „Antieroziona zaštita Biogradskog jezera i rješavanje hidroloških problema u slivu Biogradske rijeke i Biogradskog jezera“ na kojoj su učestvovali relevantni stručnjaci iz oblasti zaštite voda i zemljišta. Zatim je informisao o realizaciji programskih aktivnosti koje se tiču zaštite prirodnih vrijednosti.

U tom kontekstu istakao je da su u šumskom ekosistemu prašumskog rezervata sprovedene ključne aktivnosti uključujući Monitoring zdravstvenog stanja šuma, kao i druge aktivnosti vezane za zaštitu i unapređenje biodiverziteta.

Foto: dji.mini_2

Predstavnici JPNPCG – NP Biogradska gora izrazili su očekivanja da će Park u saradnji sa NTO CG i lokalnim turističkim organizacijama na najbolji mogući način biti promovisani na regionalnim i međunarodnim tržištima, da će se kroz kapitalne investicije rekonstruisati put od lokaliteta Kraljevo kolo do jezera, izvršiti sanacija drugih putnih pravaca u cilju bolje dostupnosti destinacije, te realizovati niz drugih aktivnosti na poboljšanju turističke infrastrukture i ponude, uz aktivnosti na zaštiti ekosistema, što je i primarni cilj NPCG.

Učešće u raspravi su takođe uzeli direktor Skijališta Kolašin 1600 Bojan Medenica, direktor LTO Kolašin Aleksandar Vlahović, direktor LTO Mojkovac Petar Vučinić, direktor NVO Natura Mikan Medenica, izvršni direktor TA Eksplorer Luka Bulatović, savjetnik u NTO Amel Dedeić, direktor hotela Bjanka Resort Spa Savo Medenica i Mile Glavičanin sekretar Sekretarijata za zaštitu životne sredine u Opštini Kolašin.

Na sastanku su se čuli predlozi za unapređenje turističke ponude tokom naredne godine, kao i inicijative o zaštiti prostora. S tim u vezi, ključnu primjedbu iznio je šef Službe zaštite NP Mile Rnković koji je ukazao na potrebu vraćanja zaštitne bafer zone u kojoj bi bio zabranjen lov čime bi se efikasnije vršila fizička zaštita prostora NP Biogradska gora, te da se o istom uputi inicijativa ka Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

 

Podijeli: