U deset najvećih turističkih projekata uloženo 1,35 milijardi eura

Do kraja prošle godine samo u deset najznačajnijih projekata turističkih objekata i infrastrukture na kojima se radi širom Crne Gore uloženo je 1,35 milijardi eura, pokazuje izvještaj o njihovoj realizaciji koji je usvojila Vlada.

Većina prioritetnih projekata iz oblasti turizma koji se realizuju u primorskom dijelu Crne Gore odvijaju se prema ugovorenoj dinamici, preciznije obavezama iz ugovora i investicionih programa, dok je na sjeveru intenzivirana njihova realizacija, podaci su Ministarstva održivog razvoja i turizma, pišu Dnevne novine.

To se navodi u informaciji o ovim aktivnostima od jula do decembra koju je Vlada usvojila na kraju prošle godine. Stepen realizacije i finansijski pokazatelji dati su na osnovu podataka o ispunjavanj u ugovornih obaveza kojima raspolažu resorno ministarstvo i Sekretarijat za razvojne projekte, dok je ključni dio informacija o aktivnostima na sjeveru dostavila Uprava javnih radova.

Pojedinačne podatke dostavile su kompanije: Azmont Investments, Adriatic Marinas, Luštica Development, Adriatic Properties, QD Hotel and Property Investment Montenegro, OHM Mamula Montenegro, Karisma Montenegro, kao i državno preduzeće Skijališta Crne Gore, te Tenderska komisija za valorizaciju turističkih lokaliteta.

“Turistička valorizacija dijela imovine Hotelsko-turističkog preduzeća Ulcinjska rivijera hoteli Bellevue i Olympic znatno je unaprijedila turističku ponudu u najjužnijoj crnogorskoj opštini. U skladu sa izvještajima kontrolora, tokom prve dvije faze investicije u projekat su uložena 23,84 miliona, od čega u drugoj fazi investicije koja je realizovana u ovoj godini 8,75 miliona eura”, stoji u izvještaju, te se precizira da planirana ulaganja iznose 31,84 miliona eura.

U pitanju je adaptacija pomenuta dva hotela na početku Velike plaže koje je otkupio konzorcijum Karisma Hotels Adriatic i napravila turističko naselje Holiday Village Montenegro.

Intenzivna investiciona aktivnost na projektu Portonovi u Kumboru nastavljena je i u ovoj godini. Prema prezentovanim podacima koji su dobijeni od kompanije Azmont Investments, od početka realizacije 2013. do sada uloženo je 597,91 milion eura, a samo u drugoj polovini prošle godine 192,97 miliona eura.

“Po najnovijim najavama investitora, ukupna planirana ulaganja u projekat iznosiće 969 miliona eura. U skladu s postojećom dinamikom, investitor je najavio da će hotel One&Only biti otvoren 2020. godine”, navodi se u izvještaju, uz podsjećanje da je prvobitno investicionim programom za ulaganje bio predviđen iznos od 258,08 miliona, koji je ugovorom sa pomenutim luksuznim hotelskim brendom povećan na 650 miliona eura.

Porto Montenegro u Tivtu, kao prvi ekskluzivni turistički projekat na našoj obali koji je započeo kanadski biznismen Piter Mank, zvanično je otvoren krajem 2010. godine kada je počela da radi prva marina za megajahte u ovom dijelu Mediterana. Šest godina kasnije prešla je u ruke državnog fonda ICD iz Dubaija. Podaci ukazuju da je do sada u realizaciju marine i brojnih pratećih objekata uloženo 640 miliona, što je 200 miliona eura više od planiranog. Međutim, od tog iznosa, na stvarne odnosno kapitalne investicije odnosi se 389 miliona, dok preostalih 251 miliona eura čine operativni troškovi. U proteklih pola godine u ovaj rizort uloženo je 16,26 miliona što predstavlja polovinu iznosa planiranih investicija u istom periodu.

Buduće najveće turističko naselje na poluostrvu Luštica nadomak Tivta, Luštica Bay, od 2013. godine do danas akumuliralo je ulaganja vrijedna 236,91 milion eura. Prema ugovoru, u prve četiri godine kompanija Luštica Development imala je obavezu da investira 150 miliona eura, a ukupan projekat koji treba da bude zaokružen 2025. godine procijenjen je na 1,1 milijardu eura. Prema najavama kompanije, u drugoj polovini 2019. trebalo je da bude uloženo 35 miliona, a konačna cifra je 20,36 miliona eura što, kako se navodi, „predstavlja potvrdu značajnih investicionih aktivnosti”.

U Vladinom dokumentu se daje osvrt i na projekte koji su tek u početnim fazama izgradnje. Kompanija QD Hotel and Property Investment Montenegro, nakon što je početkom 2010. godine kupila bivši hotel Plavi horizont u uvali Pržno kod Tivta gdje će nastati Qatari Diar. Projekat će biti vrijedan 270 miliona, od čega su do sada investirana 69,4 miliona eura.

Prijavom gradnje početkom novembra 2019. zvanično je startovao projekat novog hotela Kraljičina plaža u Miločeru kod Budve. U ovaj objekat biće uloženo 60 miliona, a do sadašnje investicije iznose 4,22 miliona eura.

U rekonstrukciju tvrđave Mamula na ostrvu Lastavica kod Herceg Novog, u posljednjih šest mjeseci prošle godine investirano je 2,75 miliona, pa je ukupan iznos investicije u dosadašnjem periodu dostigao 6,2 miliona eura, što je manje od polovine od planiranih 15 miliona eura.

Projekat Montrose je, nakon ozvaničenja saradnje sa renomiranim brendom Marriott krajem jula, dobio je zvaničan naziv Ritz Carlton Montenegro. Lokacija na rtu Dobreč zakupljena je još 2009. godine, prva ulaganja su uslijedila tri godine kasnije, a prema ugovoru u prvu fazu treba da bude uloženo najmanje 80 miliona, dok investicioni plan iznosi 210 miliona eura. Posljednjih šest mjeseci prošle godine, kako se navodi, karakterisala je intenzivna izgradnja infrastrukture u što je uloženo 6,2 miliona eura. Dosadašnje investicije iznose 13,2 miliona eura.

Kada je riječ o projektima na sjeveru planiranim kapitalnim budžetom za 2019, u izvještaju se konstatuje da je u proteklih pola godine intenzivirana njihova realizacija. To se posebno odnosi na Cmiljaču i Žarski, dva lokaliteta u regionu Bjelasice i Komova, gdje je investirano 10,6 miliona eura.

“Značajan napredak u odnosu na raniji period je i u okviru valorizacije lokaliteta Durmitor. U projekat Savin kuk u 2019. godini uloženo je 3,6 miliona od čega 3,4 miliona u izvještajnom periodu što čini ukupnu investiciju od 6,5 miliona eura”, navodi se u izvještaju.

Od jula prošle godine potpisan je i sporazum o primopredaji lokacije vojno-turističkog kompleksa Mediteran na Žabljaku, gdje će biti izgrađen hotel Chedi sa pet zvjezdica, sa 120 kreveta i pratećim sadržajima, a procijenjeno je da će biti uloženo 5,6 miliona eura. U toku je priprema projektne dokumentacije kao preduslov za početak radova.

Krajem godine sa konzorcijum Kolašin 1600 potpisan je sporazum o primopredaji lokacije istoimenog planinskog centra. Tako će biti ispunjeni preduslovi za ulaganje u hotelsko-turistički kompleks čija je vrijednost procijenjena na 77 miliona eura, a koji će biti sagrađen kroz četiri faze i imaće kapacitet od 2.485 kreveta.

Novi dokument Vlade donosi i detalje po opštinama koji se tiču ulaganja u prioritetne projekte u turizmu. Kako se u njemu ističe, najveća ukupna ulaganja su za aktivnosti sprovođene u Tivtu, i to 946,4 miliona eura, od čega se na drugu polovinu godine odnosi 38,1 milion eura.

“U opštini Herceg Novi uloženo je 617,4 miliona, od čega u dugoj polovini godine 199,7 miliona eura. U Ulcinju 24 miliona eura, od čega 8,7 miliona u drugoj polovini godine, i u Budvi 4,2 miliona eura. Dakle, ukupna ulaganja od početka realizacije prioritetnih projekata iz oblasti turizma na primorju iznose 1,59 milijardi eura, dok je blizu 247 miliona uloženo u izvještajnom periodu”, stoji u izvještaju koji se odnosi na period od jula do decembra prošle godine.

Kad je u pitanju sjever države, od početka aktivnosti na realizaciji prioritetnih projekata u izgradnju infrastrukture u Bijelom Polju, Mojkovcu, Kolašini i Žabljaku uloženo je ukupno 38,2 miliona, od čega se na izvještajni period odnosi 12,3 miliona eura.

Podijeli: