Sve iz srca Orjena

Jedna od najupečatljivijih primorskih planina, krševiti Orjen, intrigira svojim kamenim platoima i raspucalim stijenama. Njena divlja ljepota pomalo i plaši – neobičan masiv, duboke jame, ljuti krš…

Možda vam djeluje negostoljubivo i neosvojivo. Ali nije tako, na njoj se živi vjekovima unazad. I, iako je zovemo i “žedna planina”, bogata je šumom i raznim biljima.

Koliki je značaj ovog zaleđa Boke za zalivske gradove, ali i za cijelu Crnu Goru prepoznala je Agencija za razvoj i zaštitu Orjena.

Od sira do sapuna

Na sasvim drugačiji način. Kroz projekat EkoVill Orjen odlučili su da ovom prostoru daju dodatan turistički aspekt. I to ne samo kroz zanimljive planinarske ture i aktivnosti u prirodi.

Fokus ovog projekta su oni koji žive baš na Orjenu – mještanke čije vrijedne ruke obrađuju zemlju, brinu o životinjama ili na kreativan način valorizuju bogatstvo hercegnovskog zaleđa.

One se na Orjenu bave poljoprivredom, stočarstvom odnosno proizvodnjom mliječnih i mesnih proizvoda, sakupljanjem ljekovitog bilja i bobičastog voća za pravljenje sokova, slatkih delicija…

Projekat će im omogućiti da sve što stvore na jednom mjestu ponude zainteresovanim posjetiocima parka Orjen.

Veliki broj proizvoda je već gotov. Vrijedne žene spremile su med, slatko, likere, sokove, čajeve od mirisnog bilja, mliječne proizvode (najviše sireve).

Tu je i specifična ponuda sapuna. Ono što je zajedničko za sve je da su nastali baš iz Parka prirode Orjen.

Kako su rekle za Share Montenegro, zadovoljstvo im je što su dio projekta.

“Nismo ni znale koliko smo kreativne. Dobro je imati vjetar u leđa kakav je Agencija za razvoj i zaštitu Orjena. Raduje nas što ćemo u narednom periodu imati priliku da Orjen približimo na naš domaćinski način svima onima koji cijene prirodu i sve što nam je ona dala”, kazale su one.

Kolika je vrijednost ovih proizvoda ovog vikenda možete vidjeti i u resortu Portonovi jer će dio orjenske ponude biti prezentovan na trodnevnom bazaru humanitarnog karaktera. Praznični Portonovi bazar okupiće lokalne vinare, proizvođače slanih i slatkih delicija, zanatlije i male proizvođače preparata za ljepotu i njegu tijela i duha. Prikupljeni prihodi, namijenjeni su Domu zdravlja u Herceg Novom.

A kako ovog ljeta možete doći do autentičnih proizvoda sa Orjena?

Prije svega, spremite se za malo odlaska u prirodu i planinarenje. Na Vrbanju, poznatom mjestu za predah, vas kod Informativno edukativnog centra Parka prirode Orjen čeka eko kutak i svi lokalni proizvodi spremljeni srcem.

 

Podijeli: