Stradioti – sva imena najvećeg ostrva

Stradioti je drugo ostrvo u nizu tri ostrva tivatskog arhipelaga. Kao i ostala ostrva u Boki, nosi više naziva – Ostrvo Svetog Gavrila, Stradioti, Sveti Marko, Školj i Gabrio.

Foto: ShareMontenegro

Ovo višeimeno ostrvo je najveće od svih u Boki.

Dugo je oko 1.500, a široko oko 400 metara. Reljef mu je brežuljkast. Na njemu se ističu brežuljci Gabrio (prema crkvi Arhangela Gavrila) i Ašamarak (prema vojnoj kapelici Sveti Marka – a San Marсo). Nekada je ostrvo bilo zasađeno vinogradima, voćnjacima i maslinjacima, a danas su se zadržala većinom drveća masline i subtropsko rastinje.

 

Naziv ostrva iz srednjeg vrijeka je Ostrvo Svetog Gavrila, koji potiče iz naziva istoimene crkve, čiji se temelji danas naziru. U istorijskim spisima, ovaj naziv pronalazimo u VII vijeku, u doba vladavine vizantijskog cara Iraklija.

Naziv Stradioti je grčkog porijekla. U doba Mlečana na njemu je bio logor mletačkih vojnika sa grčkih ostrva. Stradiotes na grčkom znači vojnik.

Iz priča o grčkim vojnicima i na osnovu maslina kojima je ovaj kraj bogat, nastala je legenda.

Foto: Gungor Ozer

Legenda kaže da su grčki bogovi poklonili ostrvo grčkim vojnicima, koji su ovdje dolazili kako bi se oporavili od ratne iscrpljenosti i izvidali rane. Vojnici su bili opijeni prirodnim ljepotama ostrva i tu su se zakleli svojim bogovima da nikada ništa nažao neće učiniti drugim ljudima osim u odbrambenim slučajevima. Posle određenog vremena, prekršili su obećanje, usled čega su ljuti bogovi poslali oluje i bolesti. Ostrvo je zapustjelo i ostala su samo stabla maslina.

Foto: Way to Monte

Naziv Sveti Marko potiče iz naziva turističkog naselja „Mediteran klub Sveti Marko“ (nastalo 60-ih godina prošlog vijeka), koje je bilo u vlasništvu francuske firme „Mediteranee“ iz Pariza. Na ostrvu je postaojao kamp sa 500 kućica i oko 1.000 ležaja. Mediteran klub je funkcionisao kao ljetovalište zatvorenog tipa sa ograničenim pristupom sadržaja na ostrvu, to jest pristup su imali samo gosti ostrva, koji su nosili žetone umjesto novca.

Postojala su dva savremena restorana, dva teniska igrališta, igralište za odbojku, oprema za sportove na vodi i ostali propratni sadržaj, koji je nudio kvalitetan odmor i zabavu. Ovo naselje je od sredine devedesetih godina napušteno.

Foto: ShareMontenegro

Na njemu postoje zapuštene kuće bez vode i struje, obrasle u korov i travu, sportski tereni, kao i ostali objekti koji su imali zajedničke sadržaje i funkcije.

Takođe, u narodu se spominju još dva imena.

Krtoljani – stanovnici tivatskog naselja Krtoli ostrvo nazvaju Školj ili Gabrio. Školj je narodski naziv za ostrvo, a Gabrio vodi porijeklo od crkve Svetog arhangela Gavrila.

Veliki broj imena ostrva upravo govori o bogatstvu istorisjkih dešavanja na njegovom tlu. S obzirom na veliki turistički potencijal, nadamo se da će ostvo u budućnosti biti dostupno za uživanje u prirodi i njegovoj bogatoj istoriji.

O autoru i pričama iz Boke

Autor @staze.boke je istraživač koji dijeli istraživačke priče sa ljubiteljima Boke Kotorske i radoznalim osobama, koje su spremne da razotkriju mnoštvo staza širom zaliva. Kroz kratke tekstove, ima cilj da okupi ljubitelje Boke Kotorske, koji će posjetiti Boku i nastaviti istraživanje mnogih zanimljivih priča koje će biti započete na Share Montenegro portalu, kao i stranicama @staze.boke. Niz tekstova o Boki Kotorskoj, pomoći će nam da zajedno razotkrijemo i upoznamo zaliv koji je prepoznat i u svijetu kao jedan od najljepših. Priče su neiscrpne kao i sama istorija i kultura ovog kraja. Uživajte do naredne priče 🙂

Podijeli: