Stazom zdravlja kroz nevjerovatnu prirodu Pive

Park prirode “Piva” zajedno sa svojim partnerima, Obrazovnim Centrom Plužine i Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, u srijedu 27. novembra organizuje prezentaciju Staze zdravlja i promociju projekta “Podizanje svijesti o vrijednostima i značaju zdravlja i zaštićenih područja”. Projekat je podržan kroz Program grantova za zaštićena područja.

Kružna Staza zdravlja ima za cilj podizanje svijesti o značaju fizičke aktivnosti, kažu iz Parka prirode Piva.

“Šetnja Stazom poboljšava rad srca, krvotoka i disanja, blagotvorno utiče na opšte zdravstveno stanje. Na određenim mjestima su postavljene table sa vježbama koje pozitivno utiču na pokretljivost zglobova, tetiva i mišića” – navodi se u saopštenju.

Staza zdravlja je smještena u prirodnom ambijentu – kroz šumu, na čistom planinskom vazduhu. Prilagođena je svim generacijama, te u ovoj šetnji mogu uživati svi ljubitelji prirode.

“Ukupna dužina staze je 14 km, a zbog konfiguracije terana, potrebno je nešto više od 5 sati pješačenja da bi se staza obišla. Oni bolje kondicije koristiće stazu koja ide na vrh Milogore (Ljeljenak 1813 m), a za ostale se staza spušta putem i vraća na početnu lokaciju. Najviši uspon je na 1813 m.n.v, što ne predstavlja izuzetan napor, obzirom da je početna/završna tačka ove staze na visini od nešto manje od 1600 m.n.v.” – ističe se u saopštenju.

Foto: Nemanja Mihajlović

U početnom dijelu, kroz selo, staza se poklapa sa dijelom staze Via Dinarica.

“Staza je uređena i markirana cijelom svojom dužinom i na njoj su postavljene odmorište, table sa vježbama, table na Brajevom pismu, table sa kontaktima pružaoca ugostiteljskih usluga, klupe, klackalice, ljuljaške, informativno-edukativne table” – kažu iz Parka prirode Piva.

Foto: Park prirode Piva

Isti dan će se upravo na Stazi zdravlja organizovati jednodnevna radionica za djecu iz Obrazovnog Centra Plužine o vrijednostima i značaju zdravlja i zaštićenih područja.

Trajanje projekta je 6 mjeseci. Realizacija projekta je počela 1. maja, a završava se 1. novembra 2021. Ukupna vrijednost projekta je 9.951,00 €. Program grantova za zaštićena područja sprovodi se u okviru Programa «Zaštićena područja za prirodu i ljude II, 2019-2022» koji implementiraju Parkovi Dinarida- mreža zaštićenih područja Dinarida u partnerstvu sa WWF Adria i drugim partnerima iz regiona Dinarskog luka. Program finansira Sida- Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju.

 

Podijeli: