Stari Bar ovjekovječen u bronzi

Atraktivni reljef, maketa Starog Bara, buduća nova turistička atrakcija ovog dijela opštine, postavljena je danas na platou ispod Spomenika oslobodiocu, pored parkinga na pijaci. Ona je postavljena uz prisustvo predsjednika Opštine Bar Dušana Raičevića i autora makete, našeg renomiranog vajara Zlatka Glamočaka, Baranina koji živi u Parizu.

Maketa prikazuje kompletno utvrđenje unutar zidina kao i okolinu grada, sa detaljnim prikazom kako Stari grad izgleda danas, kao i narativni opis grada na crnogorskom, engleskom jeziku i Brajevom pismu.

Maketa doprinosi popularizaciji i prezentaciji kulturnog dobra, kao i širenju saznanja o njegovoj vrijednosti i značaju. Takođe, doprinosi i dostupnosti kulturnog dobra za osobe sa invaliditetom. Urađena je od trajnih materijala – bronze i kamena, pogodnih da izdrže sve vremenske neprilike, saopšteno je iz Opštine Bar.

Autor makete Zlatko Glamočak, akademski vajar, kazao je da mu je čast da je uradio ovo djelo koje predstavlja jedan dio njegovog života, djetinjstva ali i dio istorije čitavoga Bara.

Ana Živanović, šefica opštinske kancelarije za projekte kazala da će Stari Bar kroz ovaj projekat dobiti još niz sadržaja a da je ova maketa samo jedan od njih te da je ponosna na njenu izradu i saradnju sa Glamočakom.

Izrada makete je finansirana iz projekta FORTITUDE u okviru Programa Interreg Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora.

Projekat FORTITUDE ukupne vrijednosti 1,6 milona eura, zajedno sprovode Opštine Bar i Herceg Novi, Gradovi Banja Luka i Karlovac uz vodeće partnerstvo Tvrđave kulture Šibenik.

Projekat Starom gradu Baru donosi niz novih sadržaja čiji je cilj doprinos razvoju turizma i očuvanju kulturne i prirodne baštine

Podijeli: