Stari Bar: Istorija čiji je duh moguće osjetiti!

Stari Bar je sjajno mjesto, ako barem na trenutak želite da osjetite duh istorije

Crna Gora kao turistička destinacija, ima puno toga da ponudi svojim gostima. Ljubitelji mora, planine, jezera, neobičnih arhitektonskih građevina,… sve to mogu pronaći upravo u našoj zemlji.

Stari Bar
Foto; waytomonte.com

Stari gradovi predstavljaju svjedoke prošlosti, mjesta koja možemo sami obići, i osjetiti duh nekiih prošlih vremena. Upravo su takva mjesta ono što privlači veliki broj turista, koji žele na licu mjesta da se upoznaju sa istorijom jedne zemlje ili područja.

Ovog puta, predstavljamo vam Stari grad Bar, koji se nalazi u istoimenom gradu.

Stari Bar je izgrađen na samo nekoliko kilometara od obale, na uzvišenju Londša, u podnožju planine Rumije. Ono što ga čini posebnim, je što je smješten na velikoj stijeni, i sa tri strane okružen liticama, dok se na zapadnoj nalaze bedemi.

Ovo je grad sa dugom istorijom i tradicijom, koji je često bio meta osvajanja mnogobrojnih vojski. Zašto je Stari grad Bar izgrađen baš na ovom mjestu? Pa, prije svega zbog lakše odbrane i pristupa vodi za piće, koja je dopremana preko akvadukta.

Stari Bar se prostire na oko četiri hektara, i samaim tim, ovdje je moguće vidjeti mnogobrojna zdanja sa različitim arhitektonskim uređenjem, što je posebno interesantno turistima. Možete vidjeti ostatke čak 240 zgrada, koje su zidane od tesanog kamena, a najčešće su imale jedan ili dva sprata.

Njihove namjene su bile različite: od stambenih, vojnih, javnih, sakralnih,… Osimm ovih zdanja. Stari grad Bar karakterišu i nepravilni trgovi, kao i uske krivudave ulice.

Stari grad Bar je u tom periodu non stop dograđivan, pa je osim mnoštva stambenih i vojnih objekata, bilo i crkvi,  čiji se ostaci i danas mogu pronaći. Među njima treba izdvojiti katedralu Svetog Đorđa, zatim crkvu Svetog Nikole (Svetog Marka) iz 13.vijeka, a takođe i crkvu Svete Veneade iz 14.i 15.vijeka, kao i crkvu Svete Katarine iz 14.vijeka.

Ne smijemo zaboraviti ni današnju crkvu Svetog Jovana Vladimira, koja je iz temelja obnovljena 1927.godine, i koja se nalazi u samom centru grada.

Stari Bar
Foto: flickr.com

Dio grada koji se nalazi oko kapije, predstavlja njegov najstariji dio, i nalazi se na isturenoj stijeni, a treba istaći i to da starobarska tvrđava predstavlja jedini spomenik kulture prve kategorije u barskoj opštini.

Stari grad Bar je sjajno mjesto, ako barem na trenutak želite da osjetite duh istorije, i način života ljudi, koju su tu stvarali vjekovima unazad!Iako je u razornom zemljotresu, koji je pogodio našu zemlju 1979.godine, i u kojem je upravo najviše objekata oštećeno na obali, Stari grad Bar je ipak sačuvao svoje obrise, ostavljajuću “otvorenu knjigu istorije”, koju je moguće u svakom trenutku “prelistati”.

Njegov jedinstven položaj, pruža priliku turistima da sa zidina starih bedema uživaju u panorami koja se pruža na barsku luku, novi dio grada, kao i na planinu Rumiju.

Oni koji su živjeli u Starom gradu Baru, najčešće su se bavili uzgajanjem maslina, zanatstvom i trgovinom. Danas, turisti koji žele da dožive Stari grad Bar, obavezno posjete pjacu, gdje imaju priliku da od lokalnog stanovništva, kupe domaće prozvode, koji će ih zauvijek sjećati na ovaj grad. Stoga, ako još uvijek nijeste imali priliku da uživate u znamenitostima Starog grada Bara, obavezno to učinite, nećete se pokajati!

Podijeli: