Baš kao i svjetske destinacije, i naši primorski gradovi najljepši su za upoznavanje u rano proljeće. Zato iskoristite naredne vikende i krenite od Herceg Novog.

Foto: Vuk Ilić

Share Montenegro donosi nam (najmanje) tri razloga zašto baš ovaj grad, a vi ćete, sigurni smo, istražiti još mnogo toga…

1. Grad stripa i to baš ovog vikenda

Herceg Novi će i ovog proljeća biti evropski centar stripa, jer kao glavni gost VIII Hercegnovskog strip vikenda pod nazivom „FumOTTO“ , koji se održava od petka 21. aprila do nedelje 23. aprila, stiže fenomenalni Zerokalkare, globalni fenomen i trenutno najveće ime devete umjetnosti u Italiji!

Hercegnovsko Udruženje ljubitelja stripova u saradnji sa stalnim partnerima Ambasadom republike Italije i Opštinom Herceg Novi, ponovo se potrudilo da priredi atraktivan kulturno-zabavni i edukativni program koji naš grad stavlja u sam vrh evropske i svjetske strip scene.

Bogat program će biti otvoren izložbom specijalnog gosta u galeriji „Josip Bepo Benković“ u petak, 21. aprila, dok će dnevni programi crtanja za fanove, berze stripa, radionica, prezentacija i humanitarnih akcija biti održani u Dvorani Park u subotu 22. aprila i na Šetalištu Pet Danica, kod kafea „Đir“ u nedelju, 23. aprila.

Kao što su to stalni posjetioci HSF-a i navikli, neće izostati ni spektakularan muzički sadržaj, pa će tako u subotu veče, 22. aprila po prvi put u Herceg Novom nastupiti sjajni rok bend „Repetitor“ kao glavne zvijezde programa, dok će za žurke otvaranja i zatvaranja vikenda biti zaduženi stalni prijatelji festivala Low Voltage i DJ BodziE. Kao i uvijek, svi programi koje organizuje HSF besplatni su za posjetioce.

2. Uzbudljivo proljeće u Portonovom

Jeste li spremni za proljećnu sagu? Mi jesmo i jedva čekamo sunčanije i toplije dane. I to baš u Portonovom, koju otvara uzbudljivu sezonu događaja ovog proljeća i ljeta.

Foto: Share Montenegro

Od 28. aprila do 7. maja na Marina trgu očekuje vas raznovrsniji izbor hrane i pića nego ikada. Imaćete priliku da posjetite kućice i prepustite se raznim slanim i slatkim specijalitetima, uz izbor osvježavajućih pića koji će biti na raspolaganju da upotpune vaše kulinarsko iskustvo. Pored proljećne ponude bazara, restorani i barovi u Portonovom ugostiće sve oni koji odluče da vrijeme provedu u lijepom ambijentu i na sada već dobro poznatim mjestima koja donose ukuse iz svih krajeva svijeta.

U subotu, 29. aprila, simbolično obilježavamo Međunarodni dan plesa, pa će posjetioci u Portonovom uživati uz latinoameričke zvuke i u zabavi tokom dnevne žurke uz milongu i salsu zajedno sa školom plesa Buena Vista i nastupom Havana Girls trija.

Najmlađi posjetioci biće oduševljeni 30. aprila kada ih očekuju dječije igre i poligoni, od puzijade za najmlađe do BlazePod takmičenja za starije. Prijave za zainteresovane i više detalja o Portonovi dječijem danu koje organizuje Portonovi Training Studio i Smart Gym možete pronaći ovdje.

Istog dana, u popodnevnim časovima, Portonovi organizuje i turnir u jednoj od najpopularnijih društvenih igara – Čovječe ne ljuti se, a veličina pijuna u ovoj igri bi vas mogla iznenaditi.

Više informacija možete dobiti na web stranici i prateći Portonovi na društvenim mrežama. Kalendar događaja možete pogledati ovdje.

3. Upoznajte selo Žlijebi kroz turu Agencije za razvoj i zaštitu Orjena

Ako želite da svoj vikend u Novom iskoristite za upoznavanje njegovog zaleđa, onda se prepustite timu koji najbolje poznaje Park prirode Orjen.

Mi bismo vam preporučili da pođete do sela Žlijebi. Do tamo stižete starim serpentinskim pješačkim putem, sa mnoštvom prekrasnih vidikovaca na priobalje.

Žlijebi su najmanje među podorjenskim selima, smješteno na 700m nadmorske visine. Ističe se autentičnom arhitekturom, po kojoj je jedinstveno u Crnoj Gori. Kuće su građene od kamenih ploča, ručno vađenih u seoskim majdanima, do te mjere prirodno ravnih, da u tradicionalnoj gradnji nije korišten vezivni materijal. Krovovi i međe su takođe rađeni od istog materijala. U žlijebskim majdanima kamen se i danas vadi jednako kao i prije 300 god – ručno, klinima, macama, polugama i vještinom!

Foto: Željko Starčević

Nakon razgledanja Žlijeba, posjetićete i vidikovac na platou Crkve Sv. Nikole, sazdanom na samom vrhu litice, mjesto odakle se pruža najbolji pogled na ulaz u Boku Kotorsku i vrhove Orjena.

Ukoliko ste zainteresovani da posjetite ovo orjensko selo, preporučujemo vam da sve detalje vašeg planinarskog pohoda prepustite timu Agencije za razvoj i zaštitu Orjena koja i organizuje turu do sela Žlijebi. Za više informacije pozovite +382 69 603 389 i posjetite sajt www.orjen.me .