Rijeka Zeta Park prirode!

Jedna od rijeka bez koje ne bi bilo ni života u centralnoj Crnoj Gori – Zeta je proglašena Parkom prirode.

Rijeka Zeta
Foto: popovic07

U dolini rijeke Zete registrovano je čak 774 vrste biljaka, što je nešto više od 20 odsto biljnih vrsta Crne Gore

Odluku kojom Rijeka Zeta postaje park prirode donijeli su odbornici Skupštine Opštine Danilovgrad, a konačnu potvrdu dala i Vlade Crne Gore. Tako je Zeta postati područje posebne važnosti za Crnu Goru, baš kao što joj i priliči.

Rijeka Zeta nastaje u Gornjem polju od rijeke Sušice i Rastovca.

Zeta generalno teče prema jugu do sela Zavrh, gdje gubi dio voda na postojeće estavele, a voda se pojavljuje u akumulaciji Krupac. Odavde Zeta skreće na istok, prema Glibavcu, zatim dalje skreće prema jugoistoku i istoku do kompenzacionog bazena, odakle se tunelom i cjevovodima voda dovodi do HE „Perućica“.

Foto: Mala_vujovic

Prije izgradnje hidroenergetskog sistema i regulacije korita Zete, ovaj vodotok je ponirao južnim obodom Nikšićkog polja (Budoške bare i Slivlje) da bi se nakon nekoliko kilometara voda pojavila na vrelu Glave Zete. Od ovog vrela, i vrela Perućice i Oboštice, nastaje vodotok Donje Zete koja se uliva u rijeku Moraču. Ukupna dužina toka rijeke Zete je oko 85 km.

Zeta je pravi vodni i ribolovni dragulj, sa autohtonom pastrmkom i drugim vrstama riba. Kada postane park prirode planirano je da se uvede i moratorijum na ribolov.

Dolina rijeke Zete i sama rijeka predstavlja važan ekosistem za Crnu Goru.

Od 352 registrovane vrste ptica u Crnoj Gori, 20 odsto od ukupnog broja predstavljaju ptice koje su očuvanog staništa, a sve te vrste su prisutne na ovom području.

A evo nekih od koja mjesta koje bi trebalo da posjetite na Zeti.

Tunjevo je prirodni rezervat na Zeti, sa izvorskom vodom i atraktivnom plažom, a udaljen je 12 km od Danilovgrada. Tu se voda i kamen prožimaju, harmonizuju svijet oko njih i podstiču svijest o čistoći življenja. Često je mjesto na kojem stanovnici okolnih gradova dolaze na mini odmor, ili bijeg od 40 stepeni u Bjelopavlićkoj ravnici. Kad dođete do ovih krajeva obavezno je da napravite i fotografiju na prepoznatljivom mostu.

Ako volite mostove onda posjetite i onaj u Danilovgradu koji je glavni most na rijeci Zeti i jedan od simbola ovog grada.

Sagrađen je 1869. kada je knjaz Nikola počeo stvaranje nove varoši u Bjelopavlićkoj ravnici.

Foto: Kaisa1969

Tu je i Carev most na koji ćete naići kada krenete put Nikšića, ali starim putem iz Podgorice.

Kažu da je ovo jedan od najljepših mostova u Crnoj Gori. Dug je 269 metara i napravljen je 1894. da premosti rijeku Zetu.

Foto: Ivan Drobnjak

Kako istorija pamti, kralj Nikola je naredio da se most pozlati, pa je u svaki stub uzidan po jedan zlatnik.

Posjetite i Obošticu. Zeta kao ponornica ponovo izvire u obliku dva izvora kod Glave Zete – Oboštica i Perućica. Voda je tu kristalno čista, a crnogorski vladika i pisac, Petar II Petrović Njegoš, često je boravio u ovom kraju i opisivao ljepotu i snagu ovih izvora i vodopada.

Spuž je mjesto koje nas najčešće asocira na zatvor koji je tu smješten. Ipak, oni koji poznaju ove krajeve, znaju i za prelijepu plažu ispod spuškog mosta.

Foto: _peter_p_e_n

Zajedno sa ugostiteljskim objektima koji se nalaze u blizini, daje sve što je potrebno za kompletan i pravi doživljaj rijeke Zete. Na ovoj plaži se svake godine održava tradicionalna turističko-propagandna manifestacija “Spuško ljeto” koja u izvarednom prirodnom ambijentu okuplja razne sportske kolektive i društva iz Crne Gore.

Ne čekajte ljeto, neka vas pokrene prvi sunčan dan. A od mještana ćete saznati sigurno za još neko neotkriveno mjesto 🙂

Podijeli: