Radulović: Turizam je jedan od ključnih stubova ekonomije naše zemlje

Evidentno je da turizam u Crnoj Gori tokom nekoliko poslednjih godina konstantno doživljava afirmaciju, i da nesporno postaje jedan od stubova ekonomije naše zemlje, kazao je povodom Svjetskog dana turizma, za Radio Budva, ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović.

„Ovaj ograničeni prostor koji mi imamo, na kojem se nalazi nevjerovatna ljepota,raznolikost obale, netaknuta priroda u kombinaciji sa eksluzivnim hotelima su zaista jedan ozbiljan preduslov za razvoj turzma na nivou cijele godine, ka čemu smo i okrenuti“ kazao je Radulović.

Rezultati sezone su zadovoljavajući čemu svjedoči i rekordna predsezona gdje zabilježen veliki broj turista i prihoda. Dobroj sezoni svjedoče i prometi na aerodromu i popunjensot hotela.

„Prema najavama sa bookinga imamo rezervacije sve do kraja oktobra. Dakle sve ovo nije slučajno već iza ovoga stoji jedan vrlo naporan rad i planiranje. Kreirali smo različite turističke ponude i prozvode te promovisali autentične atrakcije. Kroz Vladin program podsticajnih mjera održali smo mnoge festivale i manifestacije koji su dodatno privukli turiste u Crnu Goru“, istakao je Radulović i dodao da su posebno zadovoljni zabilježenim rastom gostiju iz Evrope (66%), što je jedan fanatstičan rezultat.

Vlada Crne Gore nastavlja da intenzivno radi na dostupnosti naše zemlje.

„Dobar rezultat su turisti sa dalekih tržista (Kina, Izrael, Amerika). Sve više dajemo ponude koje se zasnivaju na prirodi i kreativnom sportskom turizmu“, kazao je Radulović.

Smještajni kapaciteti su se unaprijedli, pa je tokom ove godine otovren 21 hotel od čega je šest hotela sa pet zvjezdica.

„Posebnu pažnju smo posvetili i stvaranju uslova za turistučku valorizaciju planinskog regiona koji do proteklih godina nije bio u nekom ozbiljnijem fokusu. On zaista ima ogroman potencijal za aktivan turizam“, dodao je Radulović te istakao da za Crnu Goru u oblasti turizma još uvijek ima posla.

„Svjesni smo da je pred nama jako puno posla na usavršavanju nivoa usuge, regulisanju svih vrsta otpada koji zaista kvare sliku naše zemlje kao i bolje uvezivanje sjevera i juga te jače sinteze između našeg turizma i privrede što predstavlja ključ uspjeha“, zaključio je Radulović.

Podijeli: