PROMOCIJA PARKOVA: Predstavljeni potencijali nacionalnom parku Orsegi

Nacionalni parkovi Durmitor i Skadarsko jezero predstavili su prirodne i turističke vrijednosti mađarskom nacionalnom parku Orsegi.

Iz preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG) je saopšteno da su predstavnici nacionalnog parka Orsegi boravili u studijskoj posjeti nacionalnim parkovima Durmitor i Skadarsko jezero, u cilju upoznavanja sa prirodnim i kulturnim vrijednostima, turističkom ponudom i načinom organizacije i promocije crnogorskih nacionalnih parkova sa fokusom na razvoj ekoturizma.

“Studijska posjeta predstavljala je dobru priliku za razmjenu iskustava, promociju prirodnih vrijednosti i ljepota, kao i turističkih proizvoda baziranih na prirodi i aktivnom odmoru u crnogorskim zaštićenim područjima”, navodi se u saopštenju.

Predstavnici mađarskog nacionalnog parka imali su priliku da u NP Durmitor uživaju u pješačkoj turi do Škrčkog ždrijela sa kojeg se pruža prelijep pogled na Prutaš, Šarene pasove i Škrčku dolinu i informišu se o ulozi nacionalnog parka u razvoju turističkih proizvoda.

U NP Skadarsko jezero posjetili su Centar za posjetioce na Vranjini i učestvovali u radionici.

“Posebno su se interesovali za značaj i ulogu nacionalnog parka u razvoju turističke ponude zasnovane na održivom razvoju, kao i međusobnu povezanost i saradnju nacionalnih parkova Crne Gore sa turističkom privredom, lokalnim preduzetnicima i turističkim agencijama”, rekli su iz NPCG.

Tokom vožnje brodom na relaciji Vranjina-Manastirska tapija-Ostrvo Grmožur-tvrđava Lesendro, obišli su interesantne lokalitete, kao i dominantna staništa Skadarskog jezera.

Takođe je bilo riječi i o načinu funkcionisanja mađarskih nacionalnih parkova i PaNaNet mreži – prekograničnom projektu koji objedinjuje zaštićena područja istočne Austrije i zapadne Mađarske.

Nacionalni park Orsegi je mađarski nacionalni park osnovan 2002. godine, s ukupnom površinom od oko 440 kilometara kvadratnih.

Podijeli: