Proizvodi s Orjena predstavljeni u Portonovom

Domaći proizvodi s Orjena spustili su se i do mora.

Naime, gastro suvenire i proizvode iz srca Orjena, na trodnevnom bazaru humanitarnog karaktera u Portonovom predstavila je Ana Marija Tomašević, mještanka sa Orjena.

Njeni proizvodi su svoj konačan izgled i pakovanje dobili sredstvima koja su obezbijeđena kroz projekat EkoVill Agencije za razvoj i zaštitu Orjena.

Ana Marija posebno je privukla posjetioce činjenicom da je sve na njenom štandu nastalo na Orjenu, od domaćih proizvoda iz netaknute i čiste prirode.

Praznični Portonovi bazar okupio je od 21. do 23. maja lokalne vinare, proizvođače slanih i slatkih delicija, zanatlije i male proizvođače preparata za ljepotu i njegu tijela i duha.

Posjetioci su mogli da probaju i kupe razne lokalne proizvode, uključujući med, masline, pršut, maslinovo ulje, vino, peciva, ručno izrađeni nakit, sapune, lavandu i esencijalna ulja.

Prikupljeni prihodi namijenjeni su Domu zdravlja u Herceg Novom.

Promocija proizvoda sa Orjena ovdje se ne završava.

Naime, kroz projekat EkoVill Orjen fokus je baš na onima koji žive u zaleđu ove planine – mještanke čije vrijedne ruke obrađuju zemlju, brinu o životinjama ili na kreativan način valorizuju bogatstvo Orjena.

One se najčešće bave poljoprivredom, stočarstvom odnosno proizvodnjom mliječnih i mesnih proizvoda, sakupljanjem ljekovitog bilja i bobičastog voća za pravljenje sokova, slatkih delicija…

Veliki broj proizvoda je već gotov. Vrijedne žene spremile su med, slatko, likere, sokove, čajeve od mirisnog bilja, mliječne proizvode (najviše sireve).

Projekat će im i u narednom periodu omogućiti da sve što stvore na jednom mjestu ponude zainteresovanim posjetiocima parka Orjen.

Kako najavljuju iz Agencije za razvoj i zaštitu Orjena krajem juna očekuje nas i izložba suvenira i gastrosuvenira i to baš na planini.

Podijeli: