PROFESOR RATKOVIĆ: Fale nam živa sela

Dekan Fakulteta za biznis i turizam iz Budve prof. dr Rade Ratković, kaže da je blagi optimista kada je u pitanju turizam na sjeveru Crne Gore, ovog ljeta. Fale nam, poručuje profesor Ratković, živa sela.

Podsjeća na statitstiku, koja kaže da ruralni turizam u svijestu bilježi rast, a slični su trendovi i kod nas.

Toj grani turizma, kako dodaje Ratković, trebaju donacije, povoljni krediti, a potrebno je i obnoviti seosku infrastrukturu.

„Mi imamo jako malo živih sela čiji je primat proizvodnja zdrave hrane, a dodatna aktivnost turizam“, navodi Ratković i dodaje da je upravo to umrežavanje pravi primjer agroturizma.

„Mi ćemo imati turizma onoliko koliko budemo imali živih sela“, naveo je Ratković.

Navodi i da primorska sela, mogu da budu osnov za rani početak sezone, i onda kada nema kupanja u februaru, martu.

„Centralno je da obnovimo, da oživimo sela i ruralnu proizvodnju u selima, znači, agroturizam“, naveo je Ratković, gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

Crnogorske planinske centre do sada su ljeti, navodi Ratković, uglavnom posjećivali evropski turisti.

Računa da će osim naših ljudi, ljudi iz regiona, gosti iz Evrope ovog ljeta posjećivati sjever Crne Gore.

„Ako se otvore aerodromi mislim da se možemo i prijatno iznenaditi i da ćemo imati goste iz Zapadne Evrope. To nije masovni turizam, već održivi turizam“, kaže Ratković.

Kada je riječ o cjenovnoj politici, Ratković navodi da svako treba sam da formira cijene, ali je, smatra potrebno, voditi i destinacijske politiku cijena. To, kaže profesor, rade sve države i kao primjer je naveo Španiju.

Potrebno je, navodi on, vratiti kulturu dogovaranja cijena.

„Tako bi trebalo i politiku cijena da vodimo u cilju zadovoljena opšteg interesa, a na taj način će biti zadovoljen i svaki pojedinačni interes privrednih subjekata“, zaključio je Ratković.

Podijeli: