Počela realizacija tematskog projekta Due mari

Snimanjem Starog grada, Stare Begove česme i ostrva Stari Ulcinj u Ulcinju, započeta je realizacija tematskog projekta Due mari, čiji je ključni rezultat kreiranje virtuelne turističke rute.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja saopšteno je da će u okviru ove rute, u 360 VR formatu, biti snimljeno najmanje 250 lokaliteta, koji su od najvećeg kulturno-istorijskog i prirodnog značaja za Crnu Goru.

Jedna od zaduženih za praćenje realizacije Due Mari projekta u Ministarstvu, Tamara Đukić, kazala je da je, osim već prepoznatih lokacija, poseban akcenat bio na lokacijama koje do sada nijesu bile „otkrivene“ i koje će se zahvaljujući 360 VR tehnologiji prvi put „otkriti“.

„Ovo je prvi projekat ove vrste u Crnoj Gori, a koji se sprovodi u cilju diversifikacije turističke ponude i prilagođavanja globalnim tokovima, kako bi promovisali bajkovite ljepote naše zemlje, a ujedno i našeg kulturno-istorijskog nasljeđa“, rekla je Đukić.

Prema njenim riječima, Crnu Goru će učiniti vidljivijom i dostupnijom jer će svijetu biti udaljeni svega par klikova.

„Ne dovodimo u pitanje potencijalne benefite, kako na državnom, tako i na lokalnom nivou. Moram napomenuti da se nadamo da ćemo tokom implementacije IPA III programa imati priliku da nadogradimo ovaj projekat“, kazala je Đukić.

Ona je zahvalila Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, kao pridruženom parteru na projektu, Nacionalnim parkovima Crne Gore, Ministarstvu odbrane, kao i lokalnim turističkim zajednicama koje su podržali realizaciju projekta na terenu.

Projekat se finansira iz Interreg IPA CBC Italija – Albanija – Crna Gora, a na kojem je Ministarstvo ekonomskog razvoja jedan od partnera.

Vodeći partner na projektu Due mari je Ministarstvo turizma i životne sredine Albanije, a ostali partneri su iz Italije – regionalne vlasti nadležne za turizam, regije Molize i Pulja, Innova Puglia, a iz Crne Gore partner na projektu je i Nacionalna turistička organizacija (NTO), te Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta kao pridruženi partner.

„Hrvatska kompanija 360Provideo će realizovati predmetno snimanje i postprodukciju prikupljenog materijala do kraja godine, a virtuelna turistička tura će biti dostupna na online platformi Due Mari projekta, zajedničkoj za sve tri države“, zaključuje se u saopštenju.

Podijeli: