Planina Starac u obliku pravilne potkovice

Dejstvom spoljašnjih sila formira se reljef, a njegovi pojedini djelovi često nas podsjećaju na nama poznate oblike. Tako je i Greben Starca, planinu koja pripada plavskom dijelu Prokletija, priroda formirala u obliku pravilne potkovice.

Njegov lijevi krak (Mladica) počinje iz velikog četinarskog kompleksa Babine gore, a desni krak (Mali Starac) se izdiže lagano iz pravca prevoja Dio. Čelo grebena pruža se visoko i strmo iznad Babinopoljske doline koja se u daljini završava predivnom Bogićevicom iznad koje dominiraju Hridski krši. Krešendo ove očaravajuće prirodne kompozicije su dva vrha koja izrastaju iz središnjeg dijela grebena – u centru je Bandera (2.426 metara), a desno od Bandere nešto niži Starac (2.352 metara).

Do Starca se može doći pješačkim stazama iz više pravaca: iz Babinog polja, sela Meteh, Graničnim grebenom iz pravca Pasjeg vrha, iz Bjeluhe ili Boluge, te sa prevoja Čakor. Sa ovog dijela se pruža prekrasan pogled na magičnu Babinopoljsku dolinu.

Ovaj dio Prokletija je nepravedno zanemareni predio koji po svojoj ljepoti nimalo ne zaostaje u odnosu na neke druge poznatije planinarske destinacije regiona.

Uz ljepotu prirode koju nam dočaravaju fotografije, uživajte i u legendi o planini Starac i dolini Babino-polje koju nam prenosi Boban Redžepagić, stručni saradnik u NP Prokletije

Legenda o sedam jarčeva

Krenuli u proljeće baba i djed s kozama na Čakor, djed ispred, a baba iza stada. Na putu ih iznenadi nevrijeme. Dune jak sjever, poče i snijeg da pada. Babi otežaše noge, ne mogaše dugo da se bori s ledenim vjetrom. Sjede i osta u snijegu.

Djed je upinjao sve svoje snage čistinom, jedva od mećave nazirući pravac. Ali i njega savlada umor. Zastade da predahne, osvrne se, kad za njim ni stada, ni babe. Samo uskovitlana bjelina i u njoj mekeće sedam jarčeva.

Pomisli da je baba zastala, pa sjede na kamen da je sačeka. Tako na kamenu, usni zauvijek.

Tamo gdje je ostala baba, danas je Babino polje, a gdje se djed zaustavio da je sačeka, izdigla se Starac planina.

Onih sedam jarčeva, kažu, i dan danas lutaju Babinim poljem i Starac-planinom.

Podijeli: