Park prirode Stari Ulcinj treće zaštićeno morsko područje

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici proglasila treće zaštićeno morsko područje – Park prirode Stari Ulcinj. Time su, kako je saopšteno iz Ministarstva ekologije prostornog planiranaj i urbanizma postignuti važni nacionalni i međunarodni ciljevi u oblasti zaštite prirode.

„Kao i u slučajevima parkova prirode ‘Platamuni’ i ‘Katič’, Park prirode Stari Ulcinj je predložen za stavljanje pod zaštitu zbog vrijednosti njegovog biodiverziteta, a posebno onih vrsta i staništa koje su značajne za zaštitu, u prvom redu vrste zaštićene nacionalnim zakonodavstvom, kao i vrste u kategorijama ugroženosti definisanim od strane Evropske unije i međunarodnim konvencijama“, navodi se u saopštenju.

Proglašenjem i ovog zaštićenog područja u moru, površina zaštićenih područja u Crnoj Gori se u 2021. godini uvećala za 4.764,7 ha.

„Posebnu zahvalnost dugujemo Institutu za biologiju mora iz Kotora, Agenciji za zaštitu životne sredine, JP Morsko dobro, NVO i civilnom sektoru, kao i UNEP-ovom projektnom timu GEF-ovog projekta ‘Promovisanje upravljanja zaštićenim područjima kroz integrisanu zaštitu morskih i priobalnih ekosistema u obalnom području Crne Gore’, i svim stručnjacima koji su učestvovali u izradi Studije zaštite. U pretprazničkom duhu, u 2022. godini želimo da zajedničkim snagama čuvamo još više našu prirodu, a mi ćemo nastaviti da predano radimo na uspostavljanju zaštite biodiverziteta, svjesniji dragocjenosti svakog lista i svake kapi“, navodi se u saopštenju.

Podijeli: