Park prirode Piva

Jedno od onih mjesta koja ne otkrijete odmah, prilikom prve posjete Crnoj Gori, ali kada dođete, osvoji vas zauvijek. Piva.

32.500 hektara istinske ljepote dugo se skrivalo u sjenci susjednog Durmitora. Priznaćete, nije lako istaći se pored veličanstvenog Durmitora, ali Pivi je to uspjelo. Zato što je posebna, svoja i drugačija.

Graniči se i sa najstarijim nacionalnim parkom Bosne i Hercegovine – čuvenom “Sutjeskom”, te predstavlja prirodnu granicu između ova dva prirodna blaga. Ljepoti nikad kraja!

Foto: Marianna Ledok

Park prirode Piva je zaštićeno područje od 2015, ali slavu je stekao ranije – zahvaljujući raftingu rijekom Tarom. Međutim, to nije sve što ovdje možete vidjeti i doživjeti.

A šta još posjetiti u predjelu beskrajne ljepote, pitali smo one koji se najbolje razumiju – zaposlene u Parku. Sa zadovoljstvom su preuzeli pero i za čitaoce #ShareMontenegro portala izdvojili pet lokacija, uz napomenu da je potrebno izdvojiti barem nedjelju dana kako bi se Piva doživjela na pravi način.

Pa, evo zašto Park prirode Piva morate posjetiti, mimo raftinga i krstarenja Pivskim jezerom!

1. Kupanje na Gradskoj plaži  i šetnja do vidikovca Zarisnik

Posjetu Gradskoj plaži i kupanje u kristalno čistoj vodi Pivskog jezera ne smijete preskočiti ukoliko posjetite Plužine tokom ljetnjih mjeseci.

Osim toga, predlažemo šetnju do vidikovca na brdu Zarisnik, odakle se pruža prelijep pogled na Plužine i Pivsko jezero, ali i na planinski masiv Bioč, Maglić, Volujak sa jedne, odnosno na Planinu Pivsku, Prutaš i Durmitor sa druge strane.

Staza počinje u blizini kuća, neposredno pored puta koji vodi za Nikšić. Nije zahtijevna, dobro je i uredno markirana. Do vrha Zarisnik se stiže za nekih 1 sat i 20 minuta hoda. Naravno, silazak je još brži. 🙂

2. Vidikovac Babina greda

Još jedan vidikovac koji nije puno udaljen od Plužina, a koji morate posjetiti je Babina greda. Nalazi se u selu Donji Unač i do njega se može stići i automobilom. Mnogi ga smatraju najljepšim vidikovcem u Pivi.

Sa njega se takođe pruža prelijep pogled na Plužine, Pivsko jezero i kanjon Pive, kao i na planinski masiv Bioč, Maglić, Volujak sa jedne, i na  Planinu Pivsku i Durmitor sa druge strane.

Napominjemo da se na oba gore pomenuta vidikovca (ali i na ostalim koje smo postavili u prethodnim godinama) nalaze nadstrešnice sa klupama i stolovima. Idealno za odmor, piknik ili roštiljanje u prirodi!

3. Stabanska jezera

Sledeća lokacija koja je vrijedna posjete su Stabanska jezera – Malo i Veliko. Nalaze se u blizini sela Stabana, do koga vodi asfaltni put u dužini od 14km, a nakon toga, od kuće Đajića vodi markirana staza do ovih prirodnih dragulja.

Foto: Tadić Nikola

Staza vodi kroz gustu bukovu šumu i proplanke, a do Malog jezera se stiže za nešto više od sat vremena. Od Malog do Velikog ima još pola sata pješačenja. Staza nije teška, a istinska ljepota prirode je vrijedna truda.

Ovo je, inače, staza koja dalje vodi do najvisočijeg planinskog vrha Parka prirode Piva – Veliki Vito (2397 mnv).

4. Most na rijeci Pivi

Sljedeća lokacija koju predlažemo čitaocima #ShareMontenegro portala je most na rijeci Pivi, u blizini Šćepan Polja.

Foto: LoraineDrnd

Može se stići automobilom, ali mi im predlažemo da automobile parkiraju na Šćepan Polju i odatle pješače do mosta. Ljepota, čistoća i prozirnost rijeke Pive ostavljaju bez daha!

Pošto vodostaj same rijeke zavisi od toga da li je Hidroelektrana u pogonu, pri silaženju do rijeke treba biti oprezan.

Od mosta počinje obilježena staza do vodopada Čokovo vrelo.

5. Trnovačno jezero ❤️

Jedna od najatraktivnijih lokacija je Trnovačko jezero. Jezero u obliku srca, jezero koje simbolizuje ljubav!

Foto: Aida Dzafic

Odaćemo vam tajnu – košarkaš Nikola Jokić, MVP NBA lige, ovoga ljeta je dio svog odmora proveo upravo na ovom jezeru.

Do jezera se najlakše dolazi iz Bosne i Hercegovine i to iz pravca Tjentiša i Prijevora, međutim moguće mu je prići i sa naše strane.

Predlažemo da to bude iz pravca sela Mratinja, odakle vodi uredno markirana staza do Šarene Lastve. Nakon 4h pješačenja, na ovoj lokaciji mogu predahnuti i napraviti najbolje fotografije – upravo odavde se pruža najljepši pogled na jezero. Staza je srednje teška po planinarskoj klasifikaciji, ali naravno, za ovakav pogled se čovjek mora malo i pomučiti.

Od Šarene Lastve do samog jezera, spuštanje traje oko sat vremena. Na jezeru je moguće kampovati, ukoliko gosti posjeduju potrebnu opremu, a može se prenoćiti i u planinskim kolibama kod našeg nadzornika Miloša.

Trnovačko jezero je lokacija vrijedna truda, kažu ko ga jednom posjeti, uvijek mu se vraća (i to na više dana!).

Podijeli: