Ovo je bila rekordna godina za crnogorski turizam

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović čestitao je privrednicima i Vladi na rekordnom prihodu od turizma u 2018. od 1.003.315.000. eura. On je istakao da je i po broju turista i noćenja ova godina bila rekordna.

“Istorijski rezultat je da je u crnogorskim hotelima prvi put noćilo million turista. Samo u prvih 10 mjeseci je u našim hotelima ostvareno četiri miliona noćenja. To je oko 175.000 noćenja više nego u čitavoj 2017. godini i više od pola miliona noćenja nego u 2016 godini”, kazao je Radulović.

On očekuje da će do kraja godine broj ostvarenih noćenja u crnogorskim hotelima biti veći za više od 700.000 noćenja nego 2016. godini, što će predstavljati rast od oko 20 odsto.

Na zamjerke predstavnika turističke privrede na račun privremenih objekata na obali, buke i nelegalnog rada, Radulović je kazao da to nije nadležnost MORT-a već opštinskih službi, ali da je institucija na čijem je čelu uložila ogromne napore na donošenje mjera kojim ce se suzbiti siva ekonomija.

“Iskreno, molili smo vlast u Ulcinju za rješenje ovog pitanja. Ulcinj je gubio pola miliona nedjeljno zbog nenaplaćivanja boravišne takse. Ali i u takvom gubitku imamo duplo brzu naplatu boravišne takes nego ranije”, kazao je Radulović.

Govoreći o projektu “Domaći ukusi”, Radulović je istakao da je veoma važna promocija hrane kroz turističku ponudu, navodeći da se pregovara sa čuvenim Mishelinom, vodičom koji se smatra jednim od najcjenjenijih u svijetu koji rangira kvalitet restorana i kuhinja.

Radulović je kazao i da stopa PDV-a od sedam odsto za hranu i piće u hotelima sa pet zvjezdica ne stvara nelojalnu konkurenciju ostalim hotelima, jer ovi ugostiteljski objekti imaju neuporedivo vece trškove prilikom izgradnje objekta i zapošljavaju mnogo više ljudi. Smještaj je oporezovan sa sedam odsto u hotelima svih kategorija.

Ministar je posebno ukazao na efekte Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, te da su u ovoj godini prihodi od građevinarstva veci za 35 odsto nego prije njegovog donošenja.

Radulović je ponosan na, kako kaže, spektakularan rezultat postignut otvaranjem Poglavlja 27, do cega se došlo “vrijednim radom i dobrom mrežom kanala komunikacije”.

“Sada je na nama da konkretno zapnemo oko zaštite prostora sto je osnovni postulat Nature 2000”, kazao je Radulović.

Istakao je i da ce se projekti iz Poglavlja 27 dijelom finansirati i iz Eko fonda, a novac ce se u njega slivati i zahvaljujući principu „Zagađivač placa” sto znaci da ce oni privredni subjekti koji zagađuju, biti dužni i da plate očuvanje životne sredine.

Podijeli: