Orjen: Još jedno druženje u noći punog Mjeseca

Jak vjetar, niske temperature ali i predivan pogled uz tradicionalno druženje u iglou na vrhu Subre obilježili su proteklog vikenda Noć punog Mjeseca na Orjenu. Uprkos otežavajućim vremenskim uslovima, planinari su se uspješno popeli na vrh Subre (1679 mnv).

“Na vrhu se našlo 16 planinara iz okruženja, naših prijatelja, koji su obogatili ovako lijep uspon. Zahvalnost dugujemo onima koji su, uprkos vremenskim prilikama bili tu da po dvadeseti put obilježimo događaj” – kažu su iz Planinarskog kluba Subra.

Foto: PK Subra

Planinare je na vrhu dočekao Željko Starčević u već tradicionalno iskopanom bivaku u snijegu, koji se u planinarskim krugovima naziva još i “vučija jama”. Planinare je oduševio i buket mimoze koji je sa obale “stigao” na vrh Orjena 🙂

 

Na Orjenu je u noći punog Mjeseca bio i Dušan Stupar, ljubitelj prirode i čitalac portala #ShareMontenegro. Kaže da je Orjen posjećivao uglavnom tokom proljetnih mjeseci, ali da je zimi doživljaj nestvarno lijep.

“Za Noć punog Mjeseca sam čuo nekoliko dana ranije i odlučio da se prijavim. To je definitivno bila prava odluka. Prvi put sam doživio snijeg, Sunce i more u istom momentu” – kaže Dušan u razgovoru za naš portal.

Foto: Share Montenegro

Pitali smo ga šta je na njega ostavilo najveći utisak.

“Samo penjanje do Planinarskog doma Za Vratlom je bio doživljaj za sebe. Ekipa iz PK Subra nas je domaćinski ugostila i učinila da se osjećamo kao kod kuće. U domu je bilo tridesetak planinara koji imaju višedecenijsko iskustvo u penjanju. Sve te anegdote, doživljaju i savjeti su stvari koje čine ovakva okupljanja posebnim” – priča naš sagovornik.

 

Noć punog Mjeseca je manifestacija koja promoviše cjelogodišnju ponudu Parka prirode Orjen. Za kraj, zamolili smo Dušana da nam iz svog ugla kaže zašto je ova planina tako zanimljiva.

“Zbog mnoštva vidikovaca sa kojih se pruža pogled na Bokokotorski zaliv, Lovćen, Prokletije, Komove, Prevlaku… kao i velikog broja Austro-ugarskih utvrđenja, koja su pravo istorijsko blago” – zaključio je on.

Foto: Share Montenegro

Noć punog Mjeseca, u organizaciji Planinarskog kluba Subra, pomogla je  Agencija za razvoj i zaštitu Orjena. Učestvovali su Planinarski klubovi: Vjeverica, Visokogorci Crne Gore, Javorak, Sniježnica, Prekornica, Ahmica, Gorica, Montenegro Tim, Sinjavina, kao i Alternativno udruženje planinara “Ćutuk”.

Zapratite Dušana Stupara na Instagramu na OVOM linku

Pogledajte ponudu Parka prirode Orjen i rezervišite neku od tura na OVOM linku

Podijeli: