Nacionalni parkovi očekuju rekordnu sezonu

Broj posjetilaca u crnogorskim Nacionalnim parkovima je manji od očekivanog, ali je, ipak, posjeta bolja u odnosu na ranije godine, kazao je direktor Javnog preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG) Elvir Klica.

„Posjeta je zbog vremenskih posljednja dva mjeseca bila malo slabija nego što smo očekivali, ali ipak, kad to pretočimo u brojke, možemo kazati da smo zadovoljni, pošto imamo rast u odnosu na prošlu godinu preko 20 odsto“, saopštio je Klica gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

Nacionalne parkove je do sada ove godine posjetilo preko 200.000 turista.

„Ukoliko vremenski uslovi budu dobri, očekujemo rekordnu sezonu. Prošle godine je bilo 330.000 posjetilaca, ove godine očekujemo preko 400.000“, istakao je Klica.

U maju su bile visoke temperature i početak sezone je bio dobar.

„Veliki rast i dobra posjećenost zabilježena je na Skadarskom jezeru. NP Durmitor do sada je posjetilo preko 100.000 turista, očekujemo da do kraja godine biti još toliko posjetilaca“, rekao je Klica.

NPCG, kako je kazao, fokus stavlja na nova tržišta.

„Stranih turista je 70 odsto i u većini slučajeva u pitanju su organizovane ture. Kada su domaći gosti u ptanju, u avgustu su ture intezivnije“, saopštio je Klica.

Požari su prošle godine napravili štetu, a Klica ističe da su ovo ljeto dočekali spremniji, pošto je opremljenost i edukacija zaposlenih na većem nivou.

„Prednost ove godine je i mobilna aplikacija preko koje posjetioci Nacionalnih parkova mogu prijaviti požare, a koja će biti u funkciji u narednih 10 dana“, naglasio je Klica.

Podijeli: