Ljekovitost crnogorske prirode: Jedna godina na katunu-dvije godine života

Da li ste primijetili da narušeno zdravlje budi u čovjeku potrebu za prirodom i jednostavnijim načinom života?

Ta čežnja za planinskim vazduhom, mirisom šume, tišinom i domaćim životinjama zapravo je instinktivna i nepogriješiva. Ne tako davno, čovjek je sklad prirode mijenjao za komfor, brzinu, asfalt i novac.

Ispostavlja se da nijedan grad, ulica ili stan nisu projektovani po mjeri ljudske duše kao što je to obična drvena ili kamena kućica na planini. Katuni.

Ovo je priča o njima, malim planinskim naseljima koje su formirali stočari kako bi tokom ljetnjih mjeseci obezbijedili dovoljno hrane svojim životinjama.

Ljekovitost

Nadmorska visina katuna od 1700 do 1900 metara omogućava razrijeđeni vazduh koji čini čuda za naš organizam. Jačanje krvne slike, imuniteta, oslobođanje od problema sa disanjem i alergijskih reakcija, kao i kožnih problema, nagomilanog stresa i negativne energije samo su neki od njih.

Kako bi dobili kompletnu sliku o klimi koja vas čeka u ovim ljetnjim naseljima, kazaćemo vam da se snijeg u nekim djelovima zadrži i tokom ljeta. Na Hajli se može desiti i da snijeg padne usred avgusta.

Ako tada grumen snijega rashladite tek pomuženim mlijekom dobićete neku vrstu sladoleda – osvježavajuću organsku poslasticu. Kad smo kod toga, važno je istaći da boravkom na katunima organizam liječe i izvorska voda, zdrava hrana kao i dobar san. Razlika između dnevnih i noćnih temperatura je visoka pa su čarape, odjeća i prostirka od vune nužni za potpuno uživanje u večernjoj svježini.

Pogled koji neograničeno plovi preko blago zatalasanih livada, brežuljaka i vrhova opušta i uliva mir. Kao i odsustvo buke. Blagotvorni su zvuci ptica, čaktara, dozivanje čobana, mirisi poljskog cvijeća i borove šume.

Male katunske kolibe sa jednom prostorijom na čijoj sredini se nalazi ognjište sa kotlom i verigama svojevrsno su podsjećanje na to koliko smo se, za samo par generacija udaljili od svoje suštine. Sam boravak u kućama od prirodnog materijala (kamena ili drveta, u zavisnosti od okruženja) je dokazano ljekovit.

Nemojte se iznenaditi kada umjesto poda u kućici ugledate-zemlju. Žene kažu da je, iako zvuči nelogično, mnogo lakše boriti se sa prašinom koja im jako smeta za pravljenje sira i kajmaka kada se ima zemljani pod, nego kada se postavi drveni ili betonski pod, i da uopšte nije teško održavati higijenu u takvim uslovima.

U katunima nema struje pa se za kuvanje (i grijanje!) koristi šporet na drva, a za osvjetljenje svijeće. Kompletan ambijent djeluje idilično, spokojno i umirujuće.

Ipak…

Ljudi nisu formirali ova naselja kako bi poboljšali krvnu sliku. Život u katunima je podređen uzgoju stoke i pukom preživljavanju te nije lak. Zašto im ne biste pomogli?

Posla ima za svakog, pa čak i djeca mogu pomoći. Žene će radije biti same u kolibi tokom procesa pravljenja sira (samo one znaju sve o temperaturi mlijeka, sve tajne sira u svakoj pojedinačnoj kaci …), ali vas mogu naučiti da pomuzete ovcu, a vi njoj pomoći u branju kopriva i zelja, okopavanju luka i krompira, pripremanju jela ili pranju sudova.

Možete da donosite i cjepate drva, pomognete oko pravljenja tora ili nadstrešnice, pri istjerivanju ili utjerivanju stoke u torove. Naučite da kosite livadu, da plastite i sakupljate sijeno u naviljke i stogove. Predenje vune je posao koji sve manje žena zna, pa možete iskoristiti priliku da i to naučite.

Na kraju dana počastite se likerom od šišarke, borovih iglica ili divljih jagoda. Čaj se nikad ne kupuje, već se na planini beru različite ljekovite i aromatične trave, suše se, ponekad miješaju i tako spremaju.

Umorni, nećete ni primjetiti kako vas je priroda izliječila.

Šta čekate? U Crnoj Gori postoje “Putevi katuna”

Crnogorske katune ćete pronaći na planinama Prokletije, Čakor, Mokra, Hajla i Cmiljevica.

Zapravo, Regionalna razvojna agencija za Bjelasicu, Komove i Prokletije je 2010. u saradnji sa portalom Pedalaj.me trasirala katunsku rutu i povezala katune, što je znatno olakšalo turističku valorizaciju ove jedinstvene ponude.

Direktorica agencije Jelena Krivčević u razgovoru za portal Share Montenegro kaže:

“Kroz vezu sa turizmom, katunima kao značajnoj kulturnoj baštini naše zemlje se pokušava udahnuti novi život. Upravo sa tim na umu je i nastao ovaj projekat, jer su katuni u Crnoj Gori jos uvjek živi, iako je iz godine u godinu u katunima sve manje porodica. Namjera je bila da se tematskom stazom poveže sto više katuna, da se ljudima u katunima olakšaju uslovi života kroz nabavku 49 solarnih sistema i da se domaćinstva uključe u pružanje turističkih usluga” – kazala je ona.

Tako ćete se uz pomoć mape katunskog puta, brošure i opštih informacija na sajtu Katun roads lakše orijentisati i krenuti u katunsku avanturu.

Kompletna trasa je označena, počinje na Čakoru, a završava se na Hajli. Trasa ima priključke iz Plava, Andrijevice, Berana i Rožaja.

edna od ruta sa najljepšim pogledom je Velički krug. Od uspona na Čakor pruža se fenomenalan pogled na Prokletije, a sa Vaganice se vidi plavska dolina i Plavsko jezero. Ruta je kružna sa vidljivom i dobro raspoređenom markacijom.

Ukoliko želite laganiju trasu, preporučujemo rutu Katunima Cmiljevice. Vidljiva i prohodna, a puna ljekovitog bilja, borovnica i pečurki, pravi je raj za ljubitelje prirode. U katunu Murgaš ćete nači kamp i odmorište. Ali i u katunima Skrobutača, Mokri do, Nadbarje ćete naći brojne porodice koje nude usluge kao što je kupovina domaćih proizvoda, domaća hrana, pa i smještaj.

“Uprkos nepovjerenju mještana prema turistima, “Putevi katuna” su od samog početka privukli veliku pažnju. Nekoliko turističkih agencija dovodi organizovane grupe, a sve je više individualnih posjeta, pretežno iz inostranstva” – rekla nam je Jelena.

Mi smo sigurni da će se i mnogi Balkanci rado prisjetiti seoskog načina života i provesti svoj odmor u ljekovitim katunima. Nije uzalud rečeno: “Jedna godina na katunu-dvije godine života”. Provjerite.

Podijeli: