Lađe ponovo plove Zetom i Trebišnjicom

Na rijeci Zeti u Manitovcu kod Nikšića, sredstvima EU, a u okviru IPA projekta prekogranične saradnje, napravljeni su dok i deset novih čamaca po ugledu na stare koji su se nakada koristili na Zeti. Projekat kojim se pokušava zaštititi i vratiti nekadašnje nasljeđe realizovan je i u BiH na rijeci Trebišnjici.

Kako su napomenuli u NVO Ženska akcija koja je partner u projektu, čamci na rijeci Zeti nekada su bili jedini način prevoza, a okolnom stanovništvu neizostavni prilikom ribolova. Kako su decenije prolazile broj čamaca se smanjivao, pa je mogućnost da se provozate rijekom i uživate u prirodi postala rijetkost. Uz podršku IPA projekta prekogranične saradnje „Život na granici BiH/CG- stare staze bezvremenog nasljeđa i tradicije“, to se promijenilo.

„Za 16 mjeseci projekta, imali smo pune ruke posla. Trebalo je nabaviti opremu, novi dok kojeg ovdje nije bilo i deset čamaca, po ugledu na stare koji su se nakada koristili na Zeti“, objašnjava Slavica Striković iz NVO „Ženska akcija“.

Vlasnik kafe-parka „Manitovac“ Miloš Vukotić ističe da već drugo ljeto za redom, posjetioci Manitovca mogu besplatno da voze čamce na Zeti i interesovanja ima.

„Ljudi nijesu navikli na nešto ovako, interesuju se za vožnje, ali im treba malo vremena da se priviknu. Pozivamo ih da dođu, mogu slobodno da korsite čamac i uživaju u prirodi, a dobiće i svu zaštitnu opremu“, kazao je Vukotić.

Starim stazama, kako naziv projekta kaže, plove i nove lađe na rijeci Trebišnjici, u susjednoj Bosni i Hercegovini. Urađene su po nacrtima nekadašnjih lađa, koje su bile tipične za Trebinje.

„Interesantno je da je samo jedan čovjek sačuvao nacrte i samo on pravi te lađe. Uspjeli smo da ostvarimo saradnju sa njim i turistima ponudimo nešto interesantno i drugčije“, kazao je Miljan Vuković iz trebinjskog Kulturnog centra, koji je partner na projektu.

Dio ovog prekograničnog projekta posvećen je i čuvanju starih spomenika od zaborava. U Nikšiću, Plužinama, Trebinju i Bileći mapirano je 40 lokacija i kulturno–istorijskih objekata, koji su predstavljeni na sajtu i tablama sa QR kodovima.

„Na Manitovcu i u Plužinama možete naći zbirne tabele sa svih 20 lokacija u Crnoj Gori. Kada snimite QR kod, pojavi vam se kratka priča o spomeniku, na našem i na engleskom jeziku, ali ne onako šturo kao što se to obično radi, nego malo poetski obrađeno“, objašnjava Striković.

Iste table postavljene su u okolini Trebinja i Bileće.

„Radi se o objektima koje su u turističkom smislu bili zaspostavljeni, a predstavljaju neprocjenjivo kulturno blago lokalnih zajednica“, napominje Miljan iz Trebinja.

Koristi ovog projekta su višestruke, a najbolje rezultate osjećaju upravo turistički radnici.

Projekat „Život na granici BiH/CG- stare staze bezvremenog nasljeđa i tradicije“ započet je u januaru 2018. godine i odvijao se 16 mjeseci. Projekat je vrijedan preko 330 hiljada eura.

Evropska unija je uložila 85 odsto sredstava, a preostali iznos obezbijedili su „Centar za kulturu“ Plužine, Grad Trebinje i Kulturni centar Trebinje.

Podijeli: