Investicije za unapređenje turizma u NP Skadarsko jezero

Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) i Javno preduzeće Nacionalni parkovi Crne Gore, u naredne dvije godine radiće na implementaciji projekta „Pannonia-Adria Connection – PA.CON“, koji je podržala Evropska Unija u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Ukupna vrijednost projekta za sve tri zemlje je 1,8 miliona eura, dok će za potrebe unapređenja turističke infrastrukture Skadarskog jezera, kroz aktivnosti CZIP-a i JP NPCG, biti investirano oko 280.000 eura.

Poboljšaće infrastrukturu kako bi više turista uživalo u bogatstvu ornitofaune jezera, (Foto: Bojan Zeković, CZIP)

Vodeći partner na PA.CON projektu je Opština Nijemci iz Hrvatske, dok su partneri iz Bosne i Hercegovine – Grad Tuzla i Udruženje za razvoj NERDA iz Tuzle.

Kako naglašavaju u CZIP-u, razvoj turističke ponude u Nacionalnom parku mora podrazumijevati i ulaganje dodatnih napora u cilju zaštite prirode, pa će tako kroz ovaj projekat biti postavljen još jedan splav za gniježđenje pelikana.

„Takođe, biće postavljene dvije osmatračnice za posmatranje ptica, a centri za posjetioce u Virpazaru i Vranjini biće adaptirani i opremljeni dvogledima za one turiste koji žele da se bolje upoznaju sa pernatim stanovnicima jezera. Uzimajući u obzir da je Virpazar glavna polazna tačka najvećem broju turista koji se odluče da odmor provedu na Skadarskom jezeru, biće uložena dodatna sredstva u rekonstrukciju starog pružnog nasipa u Virpazaru, markaciju biciklističke staze Virpazar – Ckla, ali i u nabavku brodića na solarni pogon, električnih bicikala i pratećih solarnih stanica, sve sa ciljem promocije turističkih aktivnosti sa malim uticajem na životnu sredinu. Osim toga, planirana je nabavka tehničke opreme, postavljanje turističkih mapa i solarnih klupa na više lokacija na području Nacionalnog parka“, navodi se u saopštenju.

Implementacija PA.CON projekta je zvanično počela 15. oktobra 2020. godine i trajaće ukupno 24 mjeseca. PA.CON projekat za cilj ima doprinos održivom razvoju turizma na projektnom području u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Planirano je da ovaj cilj bude ostvaren kroz aktiviranje neiskorišćenih prirodnih resursa, a za koje je zajednička karakteristika bogatstvo ornitofaune.

„Stvaranjem zajedničke turističke ponude na osnovi bogatstva ornitofaune i prirodnih resursa, a sve uz pomoć prekograničnog pristupa, PA.CON projekat za cilj ima jačanje i diversifikaciju turističke ponude i održivo korišćenje prirodnih resursa u prekograničnoj regiji“, navode u CZIP-u.

Podijeli: