Crna Gora i njene ljepote kao čaša dobrog vina

Jedna od najgledanijih ruskih televizija „NTV“, koja je u organizaciji NTOCG boravila u studijskoj posjeti Crnoj Gori, emitovala je epizodu popularne emisije “Poedem, Poedim“ (Let’s Go, Let’s Eat) snimanu u našoj zemlji.

Kanal „NTV“ bilježi gledanost od preko 54 miliona na mjesečnom nivou, a emisija o Crnoj Gori izazvala je veliku pažnju gledalaca. Autor emisije, poznato TV lice, Federiko Arnaldi gledaoce vodi kroz čudesno putovanje našom zemljom, fokusirajući se na crnogorske prirodne ljepote, gastronomiju, lokalne običaje i ljude.

https://youtu.be/2C9XoIpKr20

Crna Gora je zemlja bogata planinama i serpentinama. Najpoznatije od svih su one na putu od Kotora ka Njegušima, poznate po 26 oštrih krivina. Ovaj put je izgradio prije skoro 150 godina poznati inženjer Josif Slade i bio je glavni trgovački put iz Crne Gore za Austrougarsku. Krajnja tačka serpenetina su selo Njeguši sa oko 200 mještana, ali ovdje dolaze turisti serpentinama na oko 900 m nadmorske visine zato što se upravo ovdje proizvodi Njeguski pršut čuven u cijelom svijetu. Pršut ima veoma sličan naziv kao italijanski prossciutto jer oba naziva su izvedena iz latinskog jezika, od riječi “pere sucto” što znaci sušeni, ali način proizvodnje se razlikuje. Samo u Njegušima je savršen, jer selo okružuju planine na kojima se miješaju planinski i morski vazduh što je potrebno za proizvodnju savršenog pršuta“, ističe Arnaldi.

Takođe, u emisiji predstavlja ljepote i istoriju Kotora, ističući da je Stari grad stariji od 2000 godina, pod zaštitom UNESCO-a.

“Nalazim se u jednoj od najužih ulica na svijetu – “Pusti me proć”. Teško se u njoj mogu mimoići dva čovjeka, a dva Italijana se ne mogu pozdraviti (misleći na njihovu naviku da gestikuliraju prilikom razgovora). Više od 300 godina grad je pripadao Mletačkoj Republici. Sva arhitekura je pod njenim uticajem. I kada pomisliš da te Kotor ne može više ničim iznenaditi izlaziš na Bokokotorski zaliv. U jednom dijelu zaliva uzgajaju školjke. Ovo je autohtona vrsta školjki koja se srijeće samo u Jadranskom moru. Ukus je savršen zahvaljujući idealnim usovima za njihov uzgoj jer se ovdje miješaju slana i slatka voda, zahvaljuci mnoštvu podvodnih izvora”, kaže Arnaldi.

Kao posebnu turističku atrakciju voditelj izdvaja ostrvo Gospa od Škrpjela.

“Dvjesta godina svako ko je tuda prolazio brodom morao je ovdje baciti kamen. Tako je sagrađeno ostrvo. Ta tradicija sačuvala se i do dan danas. Svake godine 22. jula regata prolazi pored ostrva i sa brodića se baca kamenje u vodu. U 15. vijeku dva brata ribara pronašla su na grebenu ikonu. Mještani su pomislili su da je to znak i na tom mjestu su podigli crkvu. Turistima se rijetko priča o tome, ali ako prođete iza oltara vidjećete jedan otvor u stijeni u kom se vidi originalni greben. Kazu, ako ga dotaknete rukom ispunice vam se zelja”, navodi voditelj.
Nakon Kotora, voditelj gledaocima predstavlja i Herceg Novi, hotel “Regent Porto Montengro”, kao i nacionalni park Skadarsko jezero, a takođe u emisiji gledaoci imaju priliku da se upoznaju i sa dijelom crnogorske gastronomske ponude kroz pripremu tradicionalnih crnogorskih jela, među kojima su kačamak i Njeguški stek.

Federiko Arnaldi na kraju, sumirajući svoje utiske, zaključuje da su Crna Gora i njene ljepote kao čaša dobrog vina.

Podijeli: