Crna Gora – gdje se razlike spajaju u neponovljiv mozaik uživanja

Dragulj čije bogatstvo je oslikano na cijeloj teritoriji, istorijski inspirativno područje, ljudi koji su vrijednost sama za sebe, neki su od utisaka koje su strani ambasadori izrazili govoreći o posebnom osjećaju i doživljaju koji stiču tokom boravka u Crnoj Gori. Ministarstvo ekonomskog razvoja je u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom pripremilo video kroz koji su ambasadori, koji borave u Crnoj Gori, iskoristili kao slobodan izraz utiska koji Crna Gora ostavlja na njih.

Stapanje raznorodnih prirodnih, istorijskih, kulturnih, umjetničkih djelića u jedan mozaik, koji naša zemlja zaista jeste, se čini kao jako primamljiv poziv svima, posebno onima koji teže ispunjenom, dinamičnom i nezaboravnom odmoru.

“Negdje tokom sezone, u Kotorskom zalivu čuo sam djevojčicu od 12-13 godina kako svojim roditeljima govori: „Plivamo među planinama“. Mislim da je to sjajno zapažanje koje se odnosi na Crnu Goru”, rekao je ambasador Rusije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov.

Ambasador Rumunije Mateij Viorel Ardeleanu kazao je kako će Crna Gora uskoro postati novi dragulj Evropske unije, a ambasador Kine Liu Jin govorio je o jednom od najznačajnijih turističkih motiva za kineske turiste – Mostu na Tari. Prema njegovim riječima, osim što je nezaobilazno mjesto koje posjećuju, Most na Tari je u Kini jako popularan, toliko da je prikazan u Pekingu u stanici metroa, a skulptura od leda u obliku ovog arhitektonskog čuda izlaže se tokom godišnjeg zimskog festivala.

Mozaik, kao centralni motiv priče oslikava indirektni, umjetnički simbol inkluzivnosti, temi kojoj se Svjetska turistička organizacija posvetila povodom obilježavanja Svjetskog dana turizma. U priči o mozaiku svaki ukus, boja, oblik i orjentacija čine nezamjenljive djeliće cjeline u kojoj svako ima svoje mjesto, a ujedno je poruka da turizam nije samo statistika, već da iza svake priče stoji pojedinac.

Podijeli: