Crna Gora- divlja ljepotica Mediterana

Prestižni slovenački portal 24ur.com objavio je afirmativni članak o Crnoj Gori pod nazivom Nevjesta Jadrana – zaliv u kojem se razvija crnogorski zeleni boutique turizam.

Novinari ovog portala, koji su u organizaciji Nacionalne turističke organizacije boravili u studijskoj posjeti Crnoj Gori, u članku nisu krili pozitivne impresije koje su ponijeli iz naše zemlje, a poseban utisak na njih ostavila je Boka Kotorska.

“Ako mislite na Crnu Goru kao na masovni turizam na plažama Sutomora ili na raznoliki noćni život u Budvi, romantična Boka Kotorska sa planinskim zaleđem može potpuno promijeniti vašu percepciju ove zemlje. “Bog je stvorio svijet u šest dana, a sedmog dana je odvojio vrijeme i stvorio ovaj fjord pod Lovćenu”, citat je koji mještani pripisuju piscu Williamu Boydu. Bez obzira na to je li to zaista rekao ili ne, svakako je istina da je Boka Kotorska veličanstvena 30 kilometara duga uvala na krajnjem sjeveru crnogorske obale Jadranskog mora”, navodi se u tekstu.

Dalje u tekstu oni ističu da Nacionalna turistička organizacija Crne Gore nastoji privući turiste da posjete manje poznata mjesta s naglaskom na seoska domaćinstva, istovremeno razvijajući održivost i zeleni turizam.

Takođe, osvrnuli su se i na specifičnosti ponude naše zemlje.

Jeste li znali da je najveći evropski vinograd u Crnoj Gori? Ili da postoji rijedak primjer mozaika grčkog boga sna? I samo kako je kralj Nikola zaslužio nadimak “evropski svekar“ ?, pita čitaoce portal 24ur.com.

Govoreći o crnogorskoj istoriji u kulturi novinari ističu da se u Prijestonici Cetinje nalazi čak 70 odsto kulturne baštine cijele zemlje.

Prije tri godine, u skladu sa nastojanjima razvoja održivog turizma, Cetinje je u svoju ponudu uvrstilo vožnju električnim vozićem koja košta dva ili tri eura, zavisno o tome odlučujete li se za kraći ili duži obilazak.

Tokom otprilike pola sata vožnje saznaćete, između ostalog, da je između 1910. i 1914. godine  na Cetinju bilo čak 13 ambasada.. Danas su te zgrade uglavnom u državnom vlasništvu, u kojima se nalaze knjižara, Akademija dramske umjetnosti, Muzička akademija, Gradska kafana, Etnografski muzej i dr.. Na Cetinju su izgrađene prva škola, prva bolnica, prva apoteka i prvi zavod za žensko obrazovanje”, piše portal 24ur.com.

I nedeljnik Dnevnik, čiji su novinari takođe boravili u okviru iste studijske posjete, objavio je članak o našoj zemlji kao destinaciji koju karakterišu mnoge zanimljivosti.

U tekstu je istaknuto da je Crna Gora popularno turističko odredište i da je lijepa u svim godišnjim dobima.

“Crna Gora i dalje ostaje popularno turističko odredište među Slovencima. Iako je obala ta koja privlači najviše ljudi u ljetnim mjesecima, “divlja ljepotica” lijepa je u svim godišnjim dobima. Osimi istorijskih gradova, gostoprimstvo ostaje ono na šta se Crnogorci mogu kladiti”,piše Dnevnik.

Posebno interesantno za novinare bilo je saznanje da Ana Roš, svjetski poznata kuvarica i dobitnica dvije mišelinove zvjezdice, dolazi u Kotor da održi radionicu kuvanja 22. i 23. oktobra.

U tekstu se navodi da svako ko posjeti ovaj grad mora se navići na društvo mačaka.

Prema lokalnom vodiču, one su postali zaštitnici grada vjekovima unazad kada je bila prisutna kuga. Mačke su bile te koje su lovile miševe i štakore kako bi spriječile širenje bolesti. Danas ima  daleko manje mačaka, a postoji i gospođa koja ih hrani, kao i veterinar koji brine o njihovom zdravlju”, piše slovenački Dnevnik.

Podijeli: