Bogatija turistička ponuda na Prokletijama

Turistička ponuda na Prokletijama bogatija je za kvalitetnije i raznolike usluge, markirane su planinarske staze, a posjetiocima su, u okviru interaktivnog displeja u Gusinju, ponuđene sve potrebne informacije koje im mogu olakšati boravak u tom kraju.

To je saopšteno na konferenciji za novinare „Prokletije – prepoznatljiva turistička destinacija“, koju je organizovao Centar za zaštitu i prouučavanje ptica (CZIP).

Programska direktorica CZIP-a, Ksenija Medenica, kazala je da je cilj projekta „Razvoj ekoturizma na Balkanskim Alpima“ održivi razvoj prekogranične regije kroz zajedničke turističke potencijale, koji se zasnivaju na prirodnom i kulturnom naslijeđu.

„Aktivnosti koje smo sproveli u okviru projekta su doprinijele kvalitetu i raznolikosti usluga na Prokletijama, uspostavljanju i promociji zajedničke turističke ponude i povećanoj bezbjednosti posjetilaca Nacionalnog parka Prokletije u Crnoj Gori i Nacionalnog parka Bjeshket e Nemuna na Kosovu“, istakla je Medenica.

U okviru projekta su, kako je navela, izrađena dva promotivna videa, postavljen je interaktivni displej u Gusinju, koji sadrži sve potrebne informacije koje turistima mogu olakšati boravak na Prokletijama.

„Takođe, sproveli smo nekoliko obuka za planinarske vodiče i lokalne turističke ponuđače, obnovili smo i markirali ukupno 68 kilometara planinarskih staza u Crnoj Gori i na Kosovu, a napravili smo i tri putopisa za turiste kako da provedu svoj odmor na Prokletijama ukoliko ostaju sedam, četiri, tri i jedan dan“, rekla je Medenica.

Direktor turističke organizacije Gusinje, Irfan Radončić, kazao je da su Prokletije jedan od najinteresantnijih djelova Crne Gore.

„Nažalost, većina građana Crne Gore nije bila na Prokletijama. Naša misija je da to promijenimo. Tome, projekat koji sprovodi CZIP, značajno doprinosi“, rekao je Radončić.

Prema njegovim riječima, jedan od nedostataka na koji se često ukazuje je nedovoljna obučenost planinarskih vodiča.

„Saradnjom sa CZIP-om na ovom projektu, pokušali smo da ovaj problem riješimo kroz obuku koju sprovodi Gorska služba spašavanja, što smatramo važnim doprinosom za sigurnost turista“, rekao je Radončić.

Istakao je da je u okviru projekta postavljen interkativni displej koji na intekativan način prezentuje ponudu Prokletija, navodeći da uz pomoć njega posjetioci imaju pristup korisnim informacijama 24 sata dnevno, sedam dana u sedmici.

„Turističke sezone na Prokletijama prošle godine nije ni bilo. Nadamo se da ćemo ove godine imati makar 50 odsto ostvarenih noćenja iz 2019. godine“, kazao je Radončić.

Direktor Nacionalnog parka Prokletije, Marinko Barjaktarević, smatra da je taj nacionalni park biser koji tek treba da se razvije, navodeći da on ima nevjerovatne potencijale.

„Smatram da bi više trebalo ulagati u ovaj park koji će to vratiti u nekoliko pravaca – turistički i razvojem tog kraja. Više sam nego raspoložen da sarađujem sa kolegama, od kojih očekujem pomoć, kao i sa svim nadležnim institucijama i da uložimo maksimalni napor da taj kraj razvijemo, da pokaže svoj puni potencijal“, rekao je Barjaktarević.

Kazao je da je siguran da će NP Prokletije u narednom periodu dostići „ono što zaslužuje“.

Događaj je organizovan u okviru prekograničnog projekta „Razvoj ekoturizma na Balkanskim Alpima“ koji je finanasirala Evropska Unija, a koji CZIP realizuje u saradnji sa projektnim partnerima Gorska služba spašavanja Crne Gore, Kosovo Advocacy and Development center i planinarsko udruženje Pashtriku.

Podijeli: