VIDEO: Predstavljen 3D model starobarske tvrđave

U prostorijama RACC d.o.o. u Baru, sinoć je predstavljen projekat „Stari grad Bar u 3D i virtuelnoj realnosti“, koji je podržala lokalna Turistička organizacija na javnom konkursu.

Projekat predstavlja inovativnu digitalizaciju postojećeg stanja cijelog kompleksa kulturnog dobra Starog grada i njegovu internet promociju putem web platforme – www.starigradbar.com.

Prezentaciji su prisustvovali potredsjednik opštine Radomir Novaković, direktor TO Bar mr Emil Kukalj i arheolog Mladen Zagarčanin.

Prezentacijom Starog Bara kroz 3D model i virtuelnu realnost, trebalo bi da započne proces digitalizacije kulturnih dobara u Crnoj Gori, istakao je Darko Kovačević, direktor firme 3D ARCH d.o.o., koji je autor projekta.

“Stari Bar je dobio ovakvu formu kao kulturno dobro, možda čak najznačajnije na prostoru Zapadnog Balkana, kao i internet prezentaciju, na crnogorskom i engleskom jeziku, kako bi ga približili najširem auditorijumu. Prezentacija sadrži 3D model čitavog grada, na kojem je izdvojeno pet objekata koji su bili nepodesni da budu izdvojeni kao zasebni 3D modeli. Predstavljeni su i svi restaurirani objekti osamdesetih godina koje je radio Omer Peročević i oni rekonstruisani kasnije, pod vođstvom arheologa Mladena Zagarčanina. Dakle, može da se uživa u cijelom gradu kao jednoj cjelini i pojedinačnim modelima“, kazao je za Radio Bar i Bar info Darko Kovačević.

Projekat je dobio podršku od Turističke organizacije Bar, na javnom konkursu za valorizaciju kulturnih dobara, koji je zakonska obaveza.

“Naša Turistička organizacija je prva u Crnoj Gori koja je ispoštovala zakonsku obavezu izdvajanja 10 % sredstava od boravišne takse za podršku projekata iz domena valorizacije kulturnih dobara. Veoma smo zadovoljni i realizacijom ove ideje, jer je dobijen kvalitetan proizvod u vidu 3D modela Starog grada i u virtuelnoj stvarnosti. Ona će koristiti nama u promociji turističkih potencijala Bara, ali isto tako i institucijama koje se bave kulturom, arheologijom, naukom uopšte“, istakao je mr Emil Kukalj, direktor TO Bara, koji je naveo da je projekat koštao 6.000 €.

Istaknuti arheolog mr Mladen Zagarčanin, dugogodišnji istraživač i posvećenik Starog grada, potvrdio je da je ovakva 3D animacija i internet prezentacija Starog Bara, ogroman iskorak, ne samo za nauku, arheologiju i arheologiju arhitekture, nego za kompletnu turističku valorizaciju starobarske tvrđave.

“Prvi put u Crnoj Gori imamo sajt i u okviru njega 3D prezentaciju cijelog grada, o čemu sam i ja sanjao, ali prosto, nijesmo uspjeli da se naporedo sa istraživanjima i proučavanjima, bavimo i time. To je izuzetan podvig i mogu mnogo da zahvalim Darku i Petri Kovačević koji su realizovali tu ideju“, kazao je mr Zagarčanin, iza kojeg je izuzetan rad na restauraciji jednog od najznačajnijih spomenika kulture, s početka XV vijeka-crkve Svete Katarine,koji stručnjaci ocjenjuju kao veoma dobar i kvalitetan.

“Rekonstrukciju te crkve završili smo prije desetak dana i to je prvi objekat koji je restauriran poslije 1988.godine. Uradili smo sve ono što je zahtijevala metodologija i naučna struka. To je podrazumijevalo i proučavanje ogromne baze podataka, koje je trajalo od 2001. godine. Uspjeli smo da svedemo, možda, najljepši medievalni spomenik na ovim prostorima, u jednu cjelinu, koja je na ponos cijeloj Crnoj Gori“, zadovoljno ističe arheolog mr Mladen Zagarčanin.

Sinoćnjoj promociji prisustvovao je i potpredsjednik opštine Bar Radomir Novaković Cakan, koji je obećao veća ulaganja u promovisanje i valorizaciju kulturnih dobara.

“Izuzetno sam zadovoljan projektom. Uvjerili smo se i večeras da Bar posjeduje nešto što je rijetkost u svijetu, a na nama je da to očuvamo i valorizujemo na pravi način. Moramo više da ulažemo u kulturu i projekte iz kulture, jer imamo čime da se ponosimo. Bar je grad sa bogatom prošlošću, a nadam se i sa prelijepom budućnošću“, kazao je potpredsjednik Novaković, koji smatra da u bogatoj kulturnoj baštini našeg grada, značajno mjesto imaju i tvrđave Tabija i Haj Nehaj, koje, takođe, čekaju na adekvatnu valorizaciju.

Firma 3 D ARCH d.o.o , koja je uradila jedinstvenu prezentaciju Starog Bara, je start up kompanija, registrovana u Baru. Bavi se digitalizacijom kulturne baštine na zemlji i pod vodom. Do sada su uglavnom, radili u Libanu i Hrvatskoj, a trenutno su angažovani na Malti i do sada su pretežno obrađivali podvodno kulturno blago.

Podijeli: