„Susreti pod Starom maslinom“ okupili 30 pisaca

Festival dječijeg stvaralaštva i stvaralaštva za djecu „Susreti pod Starom maslinom“, pod pokroviteljstvom Opštine Bar, u organizaciji Kulturnog centra Bar otvoren je u ponedjeljak 18. novembra. Susreti su ove godine okupili preko 30 pisaca iz zemlje i regiona, a prvi put ugostili su jednog od najvećih stvaralaca za djecu današnjice, Dejana Aleksića.

“Tačno u podne na Mirovici Stara maslina ujedinila je pod svoje skute sunce, djecu i pjesnike, i po 33. put poslala poruku mira i jedinstva”, saopštili su organizatori.

Potpredsjednica Opštine Tanja Sapičanović svečano je otvorila ovu manifestaciju istaknuvši tom prilikom njenu važnost za grad Bar, sa posebni akcentom na dugu  tradiciju.

„Po 33. put pjesnički karavan mladih i afirmisanih umjetnika pohodi ovo drvo slaveći vrijednosti koje ono ponosno simbolizuje i čuva. Ovo je manifestacija koja je važna za Bar kao grad otvorene kulture, spremne za susret i razgovor sa drugim kulturama“, kazala je Spičanović.

Profesorica književnosti Radinka Ćinćur saopštila je odluku žirija za literarne radove i dodijelila treću nagradu učenici šestog razreda OŠ „Heroj Sveta Mladenović“ iz Smedereva Aleksandri Mitrović, drugu nagradu učeniku OŠ „Olga Golović“ iz Nikšića Pavlu Delibašiću i prvu nagradu učenici OŠ „Meksiko“ iz Bara Aniti Bišević.

Prvonagrađena učenica devetog razreda, kazala je da tema konkursa Kalendar vječnosti Stare masline nije za nju bila zahtjevna.

„Nije bilo teško, volim da pišem. Maslina je tu otkad sam se rodila, i ona mi je bila inspiracija,“ kazala je Bišević.

Susreti su ove godine okupili preko 30 pisaca iz zemlje i regiona, a prvi put ugostili su jednog od najvećih stvaralaca za djecu današnjice, Dejana Aleksića. Ovaj „nasljednik najboljih“ kako ga književna kritika naziva, kazao je da festivali ovakvog tipa podjećaju djecu na prave vrijednosti.

„Ja kao festivale književnosti za djecu vidim i kao priliku da se pojača recepcija knjige za djecu, jer živimo vrijeme koje knjigu stavlja po strani. Knjiga i književnost bivaju na margini društvenog interesovanja, a festivali jesu prilika da se malo ukaže na važnost knjige, na njeno nezamjenjivo mjesto u životu svakog djeteta. Sjetimo se kad smo mi bili djeca, knjiga je ipak imala ozbiljnije mjesto u našoj svakodnevici“ ,zaključio je Aleksić.

„Susreti pod Starom maslinom“ su jedina manifestacija ovakvog tipa u Crnoj Gori, i pjesnici-učesnici koriste svaku priliku da istaknu koliko je važno da se kao takva njeguje i raste.

Iz Crvenke dvadeseti put na Susrete došao je i poznati dječiji pisac Tode Nikoletić. Sebe smatra iskrenim prijateljem festival, a posebno ga raduje kada i djeca iz regiona učestvuju.

„Ja sam u misiji Stare masline, uvijek prosljeđujem konkurs i raduje me da putem tog konkursa dolaze djeca iz drugih krajeva. Ono što je najvažnije ta lijepa mjesta nisu sama po sebi lijepa, lijepa su baš kada im dođu djeca i kada ih oplemenimo njihovim prisustvom, njihovom ljepotom, i što je najvažnije njihovom znatiželjom“, kazao je Nikoletić.

Pjesnici su se, svako ponaosob, predstavili mališanima svojim pjesmama, a njamlađi među njima to su s radošću dočekali. Duženje pod Mirovicom pjesmom je zaokružio laureat 33. susreta, Dejan Đonović.

Pjesnički karavan predvođen djecom spustio se potom do „Pjesničkog parka“ gdje je laureat tradicionalno zasadio maslinovo drvo, a nakon toga na novom „Pjesničkom kamenu“ otkriveno je Đonovićevo ime, kojim je simbolično započeo jedan novi zlatni niz.

U pratnji kolega pjesnika, ovaj crnogorski stvaralac za djecu se uputio prema moru, odakle je govoreći svoju poruku mira, u daleki svijet poslao vijenac od maslinovih grana, i poruku u boci.

Prvi dan Festivala zaokružen je otvaranjem izložbe 50 najboljih radova pristiglih na likovni konkurs, kao i uručenjem nagrada najboljima.

“Predsjednik žirija Milun Lutovac dodijelio je topm prilikom: prvu nagradu učeniku OŠ „Orijenski bataljon“ iz Bijele Nemanji Ćorović, drugu nagradu Luki Dujović iz OŠ „Kekec“ iz Sutomora, i treću nagradu učenici drugog razreda OŠ „Druga osnovna škola“ iz Budve Mili Božović.

Podijeli: