Solistički koncert Milice Kankaraš

Crnogorska harfistkinja Milica Kankaraš prirediće u ponedjeljak prvi solistički koncert u Podgorici, u JU Muzeji i galerije Podgorice u 20 sati.

Program koncerta čine djela različitih kompozitora među kojima su Alfonso Haselman, Bedrih Smetana, Marsel Turnie, Žak Iber, Gabrijel Fore, Bernar Andreas i drugi.

Milica Kankaraš (1991) je rođena u Podgorici, gdje je završila srednju muzičku školu „Vasa Pavić“, na odsjeku za klavir, u klasi Lidije Skender. Paralelno je pohađala privatne časove harfe kod prof. Milice Barić u Beogradu. Studirala je harfu na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu, u klasi prof. Ljiljane Nestorovske, diplomirala je 2013. godine.

Tokom školovanja, svirala je u Crnogorskom kamernom orkestru i Crnogorskom simfonijskom orkestru, sarađivala sa Oliverom Tičević (sopran) u okviru Festivala studenata Univerziteta umjetnosti u Studentskom kulturnom centru u Beogradu i na festivalu „Purgatorije“ u Tivtu. Ostvarila je saradnju sa festivalom operske i klasične muzike „Operosa“ i učestvovala u izvođenju opere „Romeo i Julija“ Šarla Gunoa u Tivtu, Porto Montenegro (2014). Nekoliko solističkih koncerata održala je takođe u Podgorici, Cetinju i Nikšiću.

Jedan je od osnivača nevladinog udruženja „Zrcalo“ (2015), u okviru kojeg je realizovala interaktivno predavanje „Poklon Blaženoj Ozani“ prožeto srednjovjekovnom muzikom na keltskoj harfi u crkvi Sv. Pavla u Kotoru, povodom 450 godina od smrti Blažene Ozane.

Godine 2015. Milica je inicirala otvaranje odsjeka za harfu u Crnoj Gori i izradila prvi školski program za harfu za nižu muzičku školu. Kao nastavnica harfe u Umjetničkoj školi za muziku i balet „Vasa Pavić“, u protekle dvije godine je bila angažovana na izradi novog školskog programa za reformisanu nižu muzičku školu i kataloga za odsjek harfe za srednju muzičku školu, oba odobrena od strane Nacionalnog savjeta za obrazovanje.

Podijeli: