Slikar Dalibor Dado Ćetković dobitnik prestižne nagrade Leonardo Da Vinci

Akademski slikar iz Bara Dalibor Dado Ćetković, dobitnik je prestižne nagrade “Leonardo Da Vinci” u Firenci za sliku “Uragan misli”.

U italijanskoj kolijevci umjetnosti, bogati kulturno-istorijski grad Firenca, bila je domaćin četvrte dodjele prestižne nagrade “Leonardo Da Vinči” za istaknute savremene likovne stvaraoce iz cijelog svijeta. Organizatori ovog i ostalih likovnih događaja su Efetto Arte i poznati likovni kritičari i eksperti za savremenu umjetnost, braća Salvatore i Frančesko Ruso iz Italije. Već duži niz godina oni pronalaze umjetnike, koji svojim radom i angažovanjem na internacionalnoj likovnoj sceni, pokazuju kvalitete i svoja dostignuća.

Naš nagrađeni umjetnik Dalibor Dado Ćetković predstavio se sa slikom “Uragan misli” iz podciklusa San u snu, urađenu u kombinovanoj tehnici sa uljem i akrilom na platnu 80×80cm, koju je prvi put prikazao u septembru na 17. samostalnoj izložbi slika u Kotoru prošle godine.

Svečana ceremonija dodjele nagrada se upriličila 06. februara ove godine u Monumentalnoj galeriji Borghesove palate, jednoj od najuglednijih građevina neoklasične arhitekture toskanske prijestonice u samom centru Firence, na kojoj je prisustvovalo oko 20 umjetnika, kao i brojni italijanski kulturni poslanici, kustosi muzeja, galeristi, novinari i drugi, gdje se za koktel konzumiralo vino vrhunskog kvaliteta “Cantina Da Vinci”.

Umjetnici su nagrađeni sa statuom Leonarda Da Vinčija, ručno izrađenim od strane toskanskih umjetnika, zatim sa luksuznim katalogom, stranom u uglednom “Art International Contemporary Magazine” i zidnim kalendarom za 2022. koji je dizajniran u čast ovog velikana.

S obzirom na trenutnu situaciju, jedan broj umjetnika nije mogao lično da prisustvuje događaju.

“Velika je čast i zadovoljstvo biti odabran za ovakvu prestižnu nagradu koja nosi naziv po svima poznatom velikom umjetniku Leonardu Da Vinčiju. Još prošle godine su me zapazili brojni likovni kritičari širom svijeta, a među prvima Amerikanci koji su mi dodjelili nagradu počasno priznanje na žiriranoj izložbi Abstract i braća Ruso koji su me uvrstili u Veliku enciklopediju inernacionalne umjetnosti “Art Universal” sa velikanima kao što su: Pikaso, Van Gog, Sezan, Miro, Magrit, Dali, Kandinski, Polok, Vorhol i drugi. Ta imena su svakako uvijek bili moji uzori za vrijeme studija pa mi je posebno drago da sam u tom izdanju, na neki način, u najboljem mogućem društvu.

Dobio sam i lijep poziv za prisustvovanje svečanoj ceremoniji dodjele nagrade u fantastičnoj palati za događaje ovog tipa, ali na žalost, zbog trenutne zdravstvene situacije u svijetu i okolnosti, ja nijesam mogao da fizički budem prisutan pa sam nagradu primio na kućnu adresu”, kaže Ćetković.

“Za mene ova nagrada predstavlja jedan mali signal koji mi govori da nastavim dalje sa svojim radom u ovom pravcu. Raduje me i poziv od više galerija u svijetu da samostalno izlažem, a posebno u umjetničkom okrugu Njujorka koji je i dalje opcija, kao i Phoenix-u, u kojem sam bio i radio nekoliko mjeseci. Trenutne mogućnosti za realizaciju raznih projekata su prilično zahtjevne zbog svega sa čime se susrijećemo danas.

Izuzetno je značajno kada vas neko drugi otkije u moru umjetnika. Naša mala država je samo jedna mrva u kojoj vlada velika zbrka među ljudima i opšte neinteresovanje, pa se i ne osvrćem za nemarnosti pojedinih koji izgleda jedino mogu pojmiti vrijednost nečega kada ga izgube. Čast izuzecima i uz dužno poštovanje.

Iako sam se za sve postignuto samoangažovao, to me ne umara i ne troši, već naprotiv. Kako mi i značenje imena govori, snažno koračam svojim stvaralačkim putem sa nadom da ću imati dovoljno vremena da slikama ispričam sve što po prirodi moram”, zaključuje Dalibor.

Dalibor Dado Ćetković je diplomirao slikarstvo 2007. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju u klasi profesora Marka Musovića. Član je ULUCG od 2008. godine, učestvovao je na više likovnih kolonija, simpozijuma i vodio je brojne likovne radionice za djecu i odrasle. Koordinator je na raznim internacionalnim umjetničkim projektima i predstavnik Crne Gore u više od 140 zemalja.

Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja u svijetu. Do sada je imao preko 80 kolektivnih i 17 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Njegovi radovi se u velikom broju nalaze u privatnim kolekcijama. Živi i radi u rodnom Baru.

Rad Dalibora Dada Ćetkovića se može pratiti na društvenim mrežama, njegovom YouTube kanalu, kao i na blog sajtu: www.daliborart.wordpress.com.

Podijeli: