Promovisana monografija Toma Pavićevića

Monografija crnogorskog umjetnika Toma Pavićevića, u izdanju Narodnog muzeja Crne Gore, predstavljena je u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ na Cetinju. Monografija je izašla povodom Pavićevićeve retrospektivne izložbe koja je otvorena prije mjesec dana na Cetinju.

Knjigu su predstavile urednice i autorke studijskih tekstova, direktorica Narodnog muzeja, istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka, dr Anastazija Miranović i istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić, a nakon promocije, dr Anastazija Miranović uručila je Srednjoj umjetničkoj školi “Petar Lubarda” sa Cetinja poklone – umjetničke monografije i publikacije u izdanju Narodnog muzeja Crne Gore.

“Djelo Toma Pavićevića predstavlja vanredan opus crnogorske likovne umjetnosti i kao sve velike, istinske umjetnosti reflektuje i kontekstuira vrijeme i društvene okolnosti u kojima nastaje. Zbog toga ga ne možemo svrstavati u stilske odrednice i smještati u fioke istorije umjetnosti, jer bi ga time skrnavili”, kazala je direktorica Narodnog muzeja, dr Anastazija Miranović i dodala da je on umjetnik sa stavom koji osobenim stvaralačkim rukopisom artikuliše priču o društvu i čovjeku današnjice kroz kompleksne stvaralačke cikluse: Ratnici, Omaž Lubardi, Petparačke priče, Pukovniku nema ko da piše, Male kućne čarolije.

Dr Anastazija Miranović je kazala da se u svojim, vrlo razudjenim umjetničkim ciklusima, Pavićević bavi velikim, suštinskim temama – životom, smrću, smislim postojanja. I mada mnogi kritičari za Tomovo slikarstvo govore da predstavlja svojevrsni “ples smrti”, Miranovic kaže “da ono ništa manje ne predstavlja “ples života”, jer to su dva pola jednog ciklusa.

“Ovo je zapravo priča o životu kojem Pavićević direktno “baca rukavicu u lice”, ogoljava nas i razotkriva. Svojevrsna provokacija umjetnika, promišljanje i stav o datoj temi sa kojom nas sučeljava, ostavlja da je dopričamo, završimo, donekle ograđujući se od nje ili bas suprotno produbljujući opservaciju, diskurs već u sledećem stvaralačkom ciklusu”, zaključila je dr Miranović.

Istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić istakla je kako je Pavićevićev opus jedan od nafascinantnijih i najuzbudljivijih na savremenoj crnogorskoj sceni.

“Ono što ga izdvaja od ostalih je jedna neuklopljenost i neukalupljenost, lična i umjetnička, u sistem. Upravo zbog toga on je od jednog dijela akademske zajednice čak kuloarski osporavan, zato što smo mi društvo koje ne trpi disonantna iskakanja, a Tomo nepogrešivo to registruje. I nimalo laskavu predstavu o društvu, uopšte, koju ima, on nam prikazuje kroz svoje radove, sa dozom humora i sa neizmjerno talentovanim i kultivisanim likovnim rukopisom”.

U monografiji je obuhvaćen cjelokupan opus Toma Pavićevića, od osamdesetih godina prošlog vijeka do danas, a pored tektstova dr Anastazije Miranović i Ljiljane Karadžić, u njoj su obuhvaćeni tekstovi iz kataloga Pavićevićevih ranijih izložbi, čiji su autori Ranko Jovović, Petar Ćuković, Olga Perović, Nataša Nikčević, Milorad Simunović, Ljiljana Zeković i Svetlana Racanović.

Nakon predstavljanja knjige, direktorica NMCG, dr Anastazija Miranović, uručila je Srednjoj umjetničkoj školi “Petar Lubarda” sa Cetinja poklone – umjetničke monografije i publikacije u izdanju Narodnog muzeja Crne Gore. Ona je istakla da Muzej ima plodotvornu izdavačku djelatnost, kao i da su cijenili da jedna specijalizovana umjetnička škola treba da ima ovakva izdanja.

Poklone je u ime Srednje umjetničke škole primila direktorica te ustanove, Gordana Tomašević, koja se zahvalila Narodnom muzeju i dr Anastaziji Miranović i istakla kako je ovo plod dugogodišnje saradnje, kao i potvrda da je škola prepoznata od Narodnog muzeja kao jedna respektabilna obrazovna ustanova, kao i da učenici i nastavnici učestvuju u kreiranju savremene crnogorske likovne scene.

Na kraju programa, istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić, održala je stručno vođenje kroz retrospektivnu izložbu Toma Pavićevića, kojem su, pored posjetilaca, prisustvovali učenici Srednje umjetničke škole „Petar Lubarda“.

Podijeli: