Preminuo satiričar Veljko Rajković

Jedan od najvećih crnogorskih i jugoslovenskih satiričara Veljko Rajković, preminuo je u 67. godini u Podgorici.

Veljko Rajković

Rajković je bio osnivač i utemeljitelj crnogorske satire posljednjih decenija.

Objavio je četiri knjige aforizama: U ZNAK (U) UZVIKA (1999), ČOVJEKOLIKI LJUDI (2007), LJUDNICA (2011), PUTOKAZIVANJE (2014) i knjigu epigrama DARVINE, DARVINE… (2011).

Jedan je od autora Antologije crnogorskog aforizma RIJETKE ČESTICE (2006) i priređivač antologije DAH DUHA (2018).

Veljko Rajković dobitnik je nagrade „TIPAR“ za životno djelo 2018. godine.

Više puta nagrađivan je na Crnogorskom festivalu humora i satire u Danilovgradu – gdje je proglašen za satiričara godine u Crnoj Gori (2005). Na Prvom međunarodnom konkursu u Crnoj Gori za karikaturu i aforizam, dobio je prvu nagradu za aforizam (2005). Dobitnik je i druge nagrade za aforizam na Čivijadi u Šapcu – 2008, kao i prve nagrade za satiričnu pjesmu na konkursu satirične pozornice ŽIKIŠON u Paraćinu – 2011. Dobitnik je nagrade „Radoje Domanović“ – Ekselencija satire (najuspješniji inostrani satiričar) 2011. Dobitnik je priznanja „Nadži Naman“ u Libanu 2013 – za ispoljenu kreativnosat u satiri.

U 2013. godini osvojio je Prvu nagradu za aforizam na Međunarodnom festivalu za aforizam i karikaturu u Paraćinu – tema: Kultura i umjetnost.

Na SATIRA FESTU, najpriznatijem festivalu na Balkanu, u Beogradu 2015. dobio je priznanje “Vuk Gligorijević” za najbolji aforizam na festivalu.

Aforizmi – 30, su mu prevedeni na italijanski jezik na jednom od najprestižnijih portal humora i satire AFORISTICA MENTE – Torino, čiji je urednik poznati italijanski naučnik, pisac i aforističar Fabricio KARAMANJA.

Njegovi aforizmi zastupljeni su u svim značajnijim antologijama I zbirkama aforizama, između ostalog u: Antologijislovenske umjetnosti – objavljenoj 2011. u Poljskoj, Antologijibalkanskog aforizma – 2008, kao i u knjizi Ratka Božovića SEDMORICA PROTIV MENE (2010), gdje jepredstavljeno i esejistički tumačeno stvaralaštvo sedmorice najznačajnijih crnogorskih aforističara.

Po sopstvenom priznanju imao je „inspirativne“ godine koje je opisivao ubojitim komentarima i lucidnim riječima koje opominju.

Veljko Rajković se dugo borio sa bolešću, a liječio je i sebe i okruženje gorkim, čemernim aforizmima, vjerujući da će pomoći ozdravljenju društva.

Pravnik Veljko Rajković „tesao“ je pravdu jezgrovitim, pamtljivim „ubodima riječima“.

Veljko Rajković bio je urednik za humor, satiru i karikaturu u Digitalnoj biblioteci crnogorske kulture – montenegrina.net i vlasnik i urednik prvog sajta humora i satire u Crnoj Gori LJUDNIC@ – ljudnica.me

Podijeli: