Predstavljeni rezultati podprograma Agro dizajn – crnogorska kultura hrane 2019.

Predstavljanje rezultata podprograma Agro dizajn – crnogorska kultura hrane za 2019. godinu, koji zajednički sprovode Ministarstvo kulture i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa Fakultetom likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore, održano je danas u multimedijalnoj sali Ministarstva kulture.

Agro dizajn

Ovaj podprogram, koji se već treću godinu zaredom realizuje u okviru Programa Kreativna Crna Gora: Identitet, imidž, promocija 2017-2020, uspješno uvezuje kreativnu zajednicu sa poljoprivrednim proizvođačima.

Kako je naglašeno, od 2017-te godine kada je program pokrenut, u svakoj crnogorskoj opštini su održane tematske radionioce na kojima su predstavljene mogućnosti saradnje sa kreativnim sektorom u cilju brendiranja vrijednosti Crne Gore kao specifične ekološke i kulinarske destinacije, u svrhu jačanja turističkih i kulturnih potencijala u proizvodnji i očuvanju tradicionalnih proizvoda i metoda proizvodnje hrane.

Agro dizajn – crnogorska kultura hrane pruža podršku proizvodnjama koje svrstavamo u manje ili proizvodnje srednje veličine, a koje ne raspolažu budžetima za adekvatno brendiranje proizvoda. Zato je ovaj program u proteklom periodu izradio više kompletnih vizuelnih identiteta sa podbrendovima koji se danas mogu vidjeti na rafovima trgovina. Predstavljeni su već zaživjeli brendovi Hadži, Ramar i mnogi drugi koji su na ovaj način uspostavili svoj marketinški pristup i osigurali sebi prepoznatljivost i jedinstvenu tržišnu poziciju.

Na današnjoj prezentaciji, istaknuta je upotrebljivost informacija koje poljoprivrednici dobijaju od predstavnika Ministarstva poljoprivrede kroz ovaj podprogram, a tiču se obaveznih standarda prilikom pakovanja i brendiranja proizvoda, politika i oznaka kvaliteta kao i geografske oznake porijekla. Takođe, bilo je riječi i o značaju korišćenja baze podataka koja je nastala mapiranjem sadržaja i aktivnosti koje referišu na različite oblasti nacionalnih vrijednosti u svrhu kreiranja unikatnih proizvoda.

Predstavljeni su uzorci pakovanja čiji je dizajn imao polazište u obrascima karakterističnih komada kulturne baštine, a koji ovako inkorporirani u dizajn ambalaže imaju jedinstvenu likovnu vrijednost, nadilaze svakodnevnu upotrebu i funkcionišu kao autentični suveniri.

18 naljepnica za 6 vrsta čajeva pod brendom Tea from ME, koje su dizajnirale studentkinje Fakulteta likovnih umjetnosti Lana Bulatović, Ana Mitrović, Jovana Mrvaljević i Anđela Mrvošević, pod mentorstvom profesorica Ane Matić i Adele Zejnilović, predstavljaju uzorke procesa koji se odvijao tokom 2019-te godine. Profesorice i studentkinje Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja su govorile o kreativnom procesu i ujedno pozvale zainteresovane proizvođače da svoje proizvodne kapacitete prijave za učešće u programu za narednu godinu.

Poziv za učešće u programu Agro dizajn – crnogorska kultura hrane za 2020. godinu poljoprivredni proizvođači mogu potražiti na web sajtovima Ministarstva kulture i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja već od naredne nedjelje pa sve do 17. januara kada se poziv zatvara.

Podijeli: