Predstavljena knjiga “Bunari – kulturno i vitalno nasleđe u Krajini”

U posebnom ambijentu kod bunara u selu Ostros promovisana je knjiga “Bunari – kulturno i vitalno nasleđe u Krajini” autora Xhelala Muje. Promociji su, u prelijepoj prirodi pored starih bunara, prisustvovali mnogi žitelji Krajine, kao i ljubitelji kulturnog nasljeđa ovog kraja između Rumije i Skadarskog jezera.

Foto: RTCG

Knjiga je rezultat autorovog višegodišnjeg terenskog istraživanja. On je uspio da identifikuje 397 starih  bunara, na cijeloj teritoriji Krajine , koji su predstavljeni u knjizi, ali je svjestan da može biti i drugih  starih bunara koje iz objektivnih razloga nije mogao da posjeti ili da o njima da informacije.

U ime izdavača i organizatora prisutne je pozdravio predsednik Udruženja umjetnika i intelektualaca „Art klub” Ismet Kallaba.

O knjizi su govorili urednik knjige učitelj, pjesnik i publicista Ali Gjeçbritaj, i recenzent knjige istraživač  dr. Nail Draga. Oni su cijenili autorov strastveni rad na isticanju starih bunara, koji predstavljaju identitet Krajine.

Govornici su istakli potrebu zaštite i očuvanja bunara,  kao jedinstveni arhitektonski  objekti, kako bi ih pretvorili u turistička mjesta i uvrstili na listu svjetske baštine.

Na kraju promocije  prisutnima se obratio autor Xhelal Muja. On je  kazao da krajinski bunari   predstavljaju  rijetko kulturno nasleđe za Kranjane, ali i za cijeli  albanski prostor. „Oni su veoma drevni spomenici i dokazi života i opstanka na ovim prostorima. Iako „ blizu vode, ali bez vode“, stanovnici Krajine  su bili prinuđeni da izmišljaju alternativne izvore vode – ublove ili bunare, ove posebne arhitektonske konstrukcije, možda jedinstvene na čitavom albanskom etno geografskom prostoru i šire”, istakao je Muja.

Po zanimanju nastavnik matematike, autor Dželal Muja ima strast prema prirodi, planinarenju i pčelarstvu. Član je Udruženja planinara „Rumija“ i predsednik Nevladine organizacije „Pčelari Ulcinja“. Ovo je njegova prva knjiga.

Podijeli: