Predstavljanje novog izdanja „Istorija Crne Gore“ u Matici

Matica crnogorska organizuje predstavljanje svog novog izdanja knjige „Istorija Crne Gore“ autora Františeka Šisteka. Promocija će se održati sjutra, 19. aprila u 19 sati u Muzeju Podgorice (Marka Miljanova 4).

„Istorija Crne Gore“ češkog istoričara Františeka Šisteka predstavlja prevod djela koje je 2017. godine objavio u prestižnoj ediciji Istorija država izdavača Lidove noviny iz Praga.

Ovo je treća Šistekova knjiga koju objavljuje Matica crnogorska, nakon knjiga: Naša braća na jugu / Češke predstave o Crnoj Gori i Crnogorcima 1830–2006. (2009) i Narativi o identitetu – izabrane studije iz crnogorske istorije (2015). „Istorija Crne Gore“ predstavlja krunu dosadašnjeg rada Františeka Šisteka na izučavanju crnogorske prošlosti i sadašnjosti, čime se bavi duže od dvije decenije.

Rukopis je s češkog preveo književnik i prevodilac Adin Ljuca, a urednik izdanja je Novica Samardžić. Recenzenti češkog izdanja su istoričari Ladislav Hladky iz Instituta za istoriju Češke akademije nauka u Brnu i Petr Stehlik Masarikovog univerziteta u Brnu. Redakturu crnogorskog izdanja uradio je Boban Batrićević, a lekturu Aleksandar Radoman.

U programu čestvuju ambasadorka Republike Češke u Crnoj Gori Janina Hrebičkova, istoričar Dragutin Papović, istoričar Adnan Prekić, urednik izdanja Novica Samardžić, dramska umjetnica Ivana Marvaljević i autor František Šistek.

Podijeli: