PREDSTAVA „OGNJIŠTE“ POBEDNIK PRVOG FESTIVALA „VITOMIR VITA STEFANOVIĆ“ U VELIKOJ PLANI

U periodu od 24. februara do 1. marta 2020. godine u Velikoj Plani održana je Prva smotra pozorišnog amaterizma „Vitomir Vita Stefanović“ koju su podržali Nacionalni savjet i Uprava za dijasporu Crne Gore.

Žiri u sastavu Stevan Jovanović, diplomirani glumac, član, Pavle Jozić, diplomirani dramaturg, član i Nikoleta Nikolić, profesor književnosti, predsednik žirija, odgledao je ukupno 7 predstava u takmičarskom programu, na inicijativu i u organizaciji uprave CZK „Masuka“ iz Velike Plane, sa zadatkom da, među ponuđenim, odabere i proglasi najbolju predstavu. No, zadatak nije bio lak. „Ljubav bez hleba“, „nemilosrdna infekcija za trajanje pod reflektorima“, „uzbudljivo pretrajavanje skupine različitih ljudi sa istovetnim ciljem“ – svi ovi, ali i mnogi drugi, tačni su opisi za pozorišni amaterizam. I upravo oni, opisuju ansamble predstava viđenih na ovogodišnjoj Smotri.

U predstavi „Laki komad“, nastaloj prema tekstu Nebojše Romčevića, u režiji Dejana Cicmilovića, a u izvođenju ansambla Kulturnog centra „Radoje Domanović“ iz Rače, između ostalog, izdvojio se šarmantni i nenapadni stil igre glumice Mirjane M. Adžić u ulozi Seke.

Mnoštvom atraktivnih scenskih detalja, ujednačenošću igre, dirljivom i uzbudljivom parafrazom na „Antigonu“, izdvaja se i predstava „Ognjište“, ansambla dramskog studija „Luča“, KUD-a „Kruščić“ iz Kruščića.

Mladi ansambl iz Paraćina, predstavom „Hoću napolje“, u režiji Uroša Mladenovića, pleni posvećenošću, potrebom da se bavi angažovanim teatrom, dok istražuje sopstvene domete i mogućnosti.

„Zmaj od Srbije“, ansambla amaterskog pozorišta KUD-a „Obilić“ iz Krnjeva, svakako je još jedna u nizu uspešnih predstava ove grupe zaljubljenika u pozorište, a uspeh se, bez pogovora, oslanja na kontinuitet u radu, i na posvećenost ansambla. Primerom ove predstave, dokazuje se kako i u kolikoj meri jedan ansambl prevazilazi sebe iz prethodne sezone. Treba apostrofirati kvalitet kostima i scenografije, ali i izdvojiti glumačku bravuru Gorana Lekića, koja je pobrala simpatije svih koji su imali prilike da uživaju u ovoj predstavi.

Dramski studio mladih, gradskog pozorišta iz Bečeja, predstavom „Policajci“ (prema Mrožekovom tekstu, a u adaptaciji i režiji Igora Pavlovića), predstavio se u duhu onih nesvakidašnjih ostvarenja, za koje se ne može sa sigurnošću tvrditi da li pripadaju korpusu amaterskih ili profesionalnih predstava. U prilog tome govori pedantna, stroga, promišljena i do najmanjeg detalja postavljena režija, koja čak na momente baca senku na Mrožekovo delo i temu njegovog teksta, ali i na samu igru disciplinovanih glumaca, zbog čije energije, opet, nismo sigurni da li su pred nama glumci amateri, ili studenti završnih godina studija glume.

Kao biser pozorišnog amaterizma ovog dela Srbije, a među pogledanim predstavama, svakako se ističe energični ansambl pozorišta „Castellum“ iz Kostolca, predvođen gospođicom Natašom Rokvić. U ovoj festivalskoj i pozorišnoj sezoni, svakako će se puno govoriti o njihovoj predstavi „Karolina Nojber“, nastaloj prema tekstu Nebojše Romčevića, u prepoznatljivom rediteljskom rukopisu Fuada Tabučića. Ovaj fenomenalan komad bio je, verujemo, veliki izazov za kostolačke glumce, a rešenost da izazov i savladaju – rezultirao je bezmalo dvočasovnom uzbudljivom predstavom o reformatorki nemačkog pozorišta, iz onog doba kada se ono opredeljivalo za opstanak ili odustajanje, kao što je, uostalom, to i danas slučaj. U svedenom scenskom prostoru, uz igru, dominiraju brižljivo skrojeni i pedantno promišljani kostimi.

Ansambl iz Crvenke imao je želju da nastavi kontunuitet uspešnih predstava, ali da, u ovom konkretnom slučaju, uživa u svakom segmentu rada na njoj. Tako je došlo do rada na predstavi „Bog“ prema tekstu Vudija Alena, a u režiji Petra Jovanovića. Neprikosnoveni scenski dvojac (Zoran Radulović – Cvijeta Jovanović Mučalica) daju dodatni šarm ovoj sigurno lepršavoj predstavi, koja pokreće mnoge, samo ne niske i nezanimljive teme. Onako kako se to od ovakvog ansambla i očekuje, „Bog“ (premda autor insistira da je mrtav!), podiže iz učmalosti i nezainteresovanosti i one najtvrdokornije zagovornike tzv. „ozbiljnog“ teatra.

Jednoglasnom odlukom žirija u ovom sastavu, najboljom predstavom ovogodišnje Prve smotre pozorišnog amaterizma „Vitomir Vita Stefanović“, proglašena je predstava „Ognjište“, u izvođenju ansambla dramskog studija „Luča“ KUD-a „Kruščić“ iz Kruščića, opština Kula. Uz sve navedeno u ranijem delu Obrazloženja, treba insistirati na tome da se pomene i sam društveno-politički trenutak, u kome ova predstava otpočinje svoj festivalski život. Ne manje važna, jeste činjenica da „Ognjište“, autora Žarka Komanina, u ovom izvođenju okuplja glumce koje, čini se, lično dotiče tema komada, a to rezultira predstavom koja proizvodi ono, zbog čega, i inače, odlazimo u pozorište: katarzu!

Podijeli: