Počeo festival poezije „Eminesku – Njegoš“

U Podgorici je sinoć svečano otvoren Svjetski festival poezije „Eminesku – Njegoš“, čije je prvo izdanje posvećeno pjesniku i akademiku Sretenu Peroviću

Festival je otvorio gradonačelnik Glavnog grada Ivan Vuković, koji je istakao da je Svjetski festival poezije nastao je sa ciljem prezentacije savremenog internacionalnog poetskog stvaralaštva, afirmišući modele međusobnog razumijevanja kroz umjetnost, povezujući Podgoricu i Krajovu, Crnu Goru i Rumuniju sa svim zemljama čije smo predstavnike ugostili.

„Nasljeđe naših velikih mislilaca, Emineskua i Njegoša, kako je naglasio, obavezuje da na pravi način vrednujemo poetski korpus baštine koji su nam ostavili“, kazao je Vuković.

„Svjetskim festivalom poezije Eminesku – Njegoš“, Podgorica i Crna Gora daju značajan doprinos neophodnom procesu reafirmacije poezije, koja bilježi stalnu regresiju čitalaca, ali i regresiju svog prisustva u medijima i izdavaštvu“, kazao je na otvaranju, ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

Predsjednik Internacionalne akademije i Evropskog fonda „Mihail Eminesku“ Jon Deakonesku naveo je imamo rijetku priliku da zajedno živimo proslavu prave poezije.

“Poezija je bila, jeste i biće posljednje utočište kada ljudsko biće izgubi sve ostalo. To je nada svijeta! Danas, dakle, slavimo velikog pjesnika, velikog stvaraoca, znamenitu ličnost humanosti i emocionalne jednostavnosti,” zaključio je Deakonesku.

Akademik Sreten Perović je na otvaranju je rekao da su crnogorski pjesnici u prošlosti, najviše oni koji pripadaju usmenoj književnoj tradiciji, kao i ovi koji jednako pripadaju crnogorskoj i evropskoj duhovnoj, stvaralačkoj avangardi, slijedili su vjekovno domoljublje i slobodarstvo crnogorskoga naroda.

„Moje uvažene kolege došle su u Crnu Goru da se bar djelimično upoznaju sa njenim prirodnim i duhovnim vrijednostima, da odaju počast crnogorskoj poeziji i priznanje crnogorskoj milenijumskoj državotvornoj istoriji. Ja im dugujem neizmjernu zahvalnost. I u ovoj prilici činio sam koliko sam mogao da jezički i poetološki približim njihovu odabranu liriku našim izbirljivim čitaocima i najširim krugovima ljubitelja lijepe književnosti“, kazao je Perović.

Na otvaranju Festivala je izvedena kompozicija „Mirišem vinograde“, za glas i klavir, za koju je po tekstu Sretena Perovića muziku komponovao Borislav Tamindžić. Kompoziciju je izvela mecosopran Diana Floršic-Marković, uz klavirsku pratnju Marije Barović.

Svjetski festival poezije “Eminesku – Njegoš” okupio je pjesnike iz Azerbejdžana, Bjelorusije, Estonije, Irske, Italije, Kosova, Makedonije, Moldavije, Mongolije, Novog Zelanda, Slovačke, Rumunije, Turske, Ukrajine i Crne Gore.

Podijeli: