Otvorena izložba „Kulturna baština nekad i sad“

Sinoć je u Ministarstvu kulture otvorena izložba “Kulturna baština nekad i sad”, realizovana u okviru programa obillježavanja Dana evropske baštine 2018. godine.

Na izložbi, čije su autorke Andreja Mugoša i Maja Krušić, prikazano je stanje nepokretnih kulturnih dobara u različitim vremenskim periodima, prezentovano putem fotodokumentacije arhivirane u državnim institucijama.

Izložbu je otvorio Božidar Božović, direktor Uprave za zaštitu kulturnih dobara, istakavši da fotografije reprezentativnih kulturnih dobara nekad i sad, predstavljaju svjedočanstvo o predanom radu i trudu generacija konzervatora, da zaštiti ovaj dio našeg najmarkantnijeg, najistaknutijeg i najvidljivijeg dijela kulturno – istorijskog nasljeđa.

„U središtu koncepta baštine je društvo, njegovi kulturni stavovi, njegove potrebe, razlozi zbog kojih prepoznaje vrijednosti baštine. Stoga vjerujem da kulturna dobra nijesu samo odraz kulturnih vrijednosti i značenja prošlosti, već je imperativ zajednice da ih permanentno štiti, ne zanemarujući i sadašnje kulturne, društvene, javne potrebe“, naglasio je Božović.

Radovi će biti izloženi do 30. septembra u Ministarstvu kulture na Cetinju.

Podijeli: