Otvorena izložba „Dijego i Frida“ na Cetinju

Izložba „Dijego i Frida“ kojom se obilježava 11 godina prijateljskih odnosa Crne Gore i Meksika, otvorena je sinoć u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“.

Izložba fotografija najznamenitijeg meksičkog umjetničkog para Fride Kalo i Dijega Rivere sastoji se od 96 crno-bijelih fotografija čuvenih fotografa kao što su Manuel Bravo, Nikolas Marej i Edvard Veston, koje prema riječima kustoskinje Ljiljane Karadžić prikazuju različite etape ljubavnog odosa, društvenog i političkog života i smrti Fride i Dijega.

Ta izložba je prvi put realizovana u Meksiku 2002. godine u njihovoj kući u kojoj su živjeli i stvarali, a od tada u obliku ovih plavih printova putuje po svijetu. Dijego i Frida, jedan od najfascinantnijih umjetničkih parova 20. vijeka. Privlačili su se kao suprotnosti, zvali su ih slon i golubica. Ona mlada, lijepa, a on stariji od nje – kazala je Karadžić.

Dijego Rivera bio je jedan od najznačajnijih predstavnika meksičkog muralizma, a Frida Kalo je bila poznata kao tvorac autobiografskih slika pod uticajem narodne meksičke i starosjedilačke umjetnosti.

Povezivala ih je strast ka revolucionarnom pokretu. Frida je čak promijenila i svoj datum rođenja. Ona je rođenja 1907. ali kako je Meksička revolucija počela 1910. godine u svim papirima je željela da se promijeni njen datum rođenja, jer je smatrala da je rođena onog trenutka kada se desila Meksička revolucija. Osim strasti prema revoluciji i vjeri u progres bili su potpuno u revolucionarnom zanosu i vjerovali su u ideje marksizma, ali su bili bliski pokretu nadrealizma i ideji psihoanalize – dodala je Karadžić.

Organizatori izložbe su Narodni muzej Crne Gore i Ambasada Meksika, u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova i Ministarstvom kulture Crne Gore.

Izložba će biti otvorena do 26. avgusta.

Podijeli: