Оро и гусле у Кристалној сали у Сомбору

СОМБОР: Мада их је, у недостатку свежијих података, по попису из 2011. године било свега нешто више од 800, што је тада било мање од једног процента укупног становништва Сомбора и околине, у складу са традицијом овдашњи Црногорци се „држе“ заједно, негујући своје историјско и културно наслеђе. И ове године уприличено је „Црногорско вече“ у Сомбору.

Foto: Nacionalni savjet crnogoske nacionalne manjine

У организацији Завичајног удружења Црногораца припадници ове националне заједнице и њихови прјатељи и познаници су провели угодно вече у такозваној Кристалној сали некадашњег хотела „Интернацион“, а како сличне манифестације налажу, дружење није протекло без традиционалног црногорског кола, ора, али ни гусала, још једног од обележја ове припадника ове националне заједнице уз подразумевајућу трпезу богату завичајним специјалитетима.

Весело „Црногорско вече“ није протекло ни без свечаних гостију, па су међу бројним званицама и гостима свечаности присуствовали и генерална конзулка Црне Горе у Србији Невенка Ћировић, конзул Богољуб Јегдић, председник Националног савета црногорске националне мањине Драгољуб Миловић, као и градоначелник Сомбора Антонио Ратковић. Обративши се присутнима, градоначелник је истакао да су од великог значаја за неговање мултикултуралности међусобна подршка града и националних удружења.

– Управо овакве активности доприносе богаћењу друштвеног и културног живота нашег града и очувању епитета Сомбора као сложне мултиетничке средине, али што је још важније, таквим активностима успевају да се одрже везе са својим родним крајем и сачувају обичаји и традиција завичаја – поручио је Ратковић.

Док Републички статистички завод не обелодани све податке сабране током најновијег, прошлогодишњег, пописа становништва ваља напоменути да су Црногорци тек једна од 21 националне заједнице које чине калеидоскоп национално мешовитог становништва Сомбора и околине. Како су овом граду суседне општине Кула и оближњи Врбас на чијим подручјима је након Другог светског рата досељено далеко више колониста из Црне Горе, њихови потомци су тражили и „карту више“ за још једно дружење у Сомбору, а пошто је дружење протекло у најбољем расположењу за очекивати је да ће се и у наредним годинама организовати овакви земљачки сусрети у вароши која се поноси својим мултикултуралним карактером.

М. Мћ

Podijeli: