Obilježena desetogodišnjica smrti Dada Đurića

Mjesec novembar u Narodnom muzeju Crne Gore posvećen je Dadu Đuriću. Na stranicama Muzeja, na društvenim mrežama, predstavljen je dio njegovih radova koji se nalaze u fondu Umjetničkog muzeja NMCG, kazala je direktorica Narodnog muzeja Crne Gore, Anastazija Miranović.

Foto: Narodni muzej Crne Gore Foto: Narodni muzej Crne Gore

Miranović je danas na Košćelima kod Cetinja položila cvijeće na grob velikana crnogorske i svjetske umjetnosti XX vijeka Miodraga Dada Đurića, povodom desetogodišnjice njegove smrti.

Ona je tom prilikom kazala da NMCG, odnosno Umjetnički muzej, u narednoj godini planira da otpočne rad na sveobuhvatnoj monografskoj studiji posvećenoj Dadovom djelu i da ovaj odgovoran istraživački rad zahtjeva posvećenost i kolaboraciju više domicilnih i internacionalnih subjekata.

Kako su kazali iz NMCG, Dadova djela se nalaze u mnogim svjetskim muzejima, galerijama i privatnim kolekcijama. Mada je veći dio života proveo u Francuskoj (Eruval, Pariz), rodna Crna Gora predstavljala je izvorište, živototvorni zdenac koji je „modelovao“ njegovo Sopstvo i njegov stvaralački prosede, što potvrđuje riječima: „Čitavo moje slikarstvo je izvađeno iz Crne Gore kao kad čovjek izvadi draču iz tabana ili iz ruke.”

Dado je rođen 4. oktobra 1933. godine, na Cetinju. Godine 1944, nakon majčine smrti, prihvatio ga ujak, takođe slikar, pa je život nastavio u Ljubljani. Umjetničku školu završio je u Herceg Novom 1952. godine, a potom Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Marka Čelebonovića. Nakon studija, avgusta 1956. godine, otišao je u Pariz, a zatim se trajno nastanio u Eruvalu (Normandija). Bio je predstavnik Crne Gore na 53. Venecijanskom bijenalu 2009. godine. Dobitnik je najvišeg crnogorskog priznanja iz oblasti likovne umjetnosti, nagrade Petar Lubarda. Bio je član CANU i DANU. Imao je status istaknutog kulturnog stvaraoca. Preminuo je 27. novembra 2010. godine u Parizu, a po sopstvenoj želji sahranjen na Košćelima kod Cetinja. Na Cetinju je 1991. godine otvoren Antimuzej (danas Atelje DADO), a 2012. osnovana je Crnogorska galerija umjetnosti koja nosi njegovo ime.

Podijeli: