Narodni muzej poklonio knjige učenicima iz Rijeke Crnojevića i Trešnjeva

Narodni muzej Crne Gore poklonio je učenicima i bibliotekama osnovnih škola “Boro Vukmirović” iz Rijeke Crnojevića i “Šunjo Pešikan” iz sela Trešnjevo komplete knjiga antologije crnogorske književnosti, koje je krajem sedamdesetih godina XX vijeka izdala NIO “Pobjeda”.

Učenici ovih škola i njihove biblioteke dobiće crnogorske narodne bajke, basne i bugarštice, prozu i poeziju baroka, kao i lirske narodne pjesme iz Crne Gore koje su u XVIII i XIX vijeku sakupili Ivan Antun Nenadić i Vuk Vrčević. Školu u Rijeci Crnojevića, koja navršava 179 godina postojanja, pohađa 9, a u Trešnjevu 10 učenika.

Narodni muzej je ovim akcijom nastavio sprovođenje svoje edukativno – kulturološke misije.

Protekle dvije godine nacionalni muzej je donirao svoja izdanja velikom broju institucija kulture i obrazovanja, među kojima: Fakultetu likovnih umjetnosti sa Cetinja, Srednjoj likovnoj školi “Petar Lubarda”, centrima za kulturu u Baru, Mojkovcu, Kolašinu i Žabljaku, muzejima u Podgorici, Pljevljima, Beranama i Bijelom Polju, gradskim bibliotekama u Kotoru i Rožajama, Centru za očuvanje i razvoj kulture manjina (CEKUM), Udruženju likovnih umjetnika Crne Gore, portalu Montenegrina, osnovnim školama „Jugoslavija“ iz Bara, “Pavle Rovinski” i “Marko Miljanov” iz Podgorice i dr.

Podijeli: