Montenegro Film Festival: Zlatna mimoza filmu “Sažaljenje”

Žiri takmičarske selekcije dugometražnog igranog filma 32. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro Film Festival u sastavu Teona Strugar Mitevska – predsjednica žirija, Andrijana Stojković, Ermin Bravo, Ivan Đurović i Vladan Petković odlučio je da Grand Prix – Zlatna mimoza za najbolji film pripadne filmu ‘’Sažaljenje’’ u režiji Babisa Makridisa.

„Grand Prix odlazi filmu koji istražuje emociju koja je zajednička svim ljudima, ali je rijetko u fokusu umjetničkih djela.Kroz lik koga nije briga ni za koga do samoga sebe i njegovih sebičnih potreba, reditelj paradoksalan uspijeva da stvori duboko humanistički, istinit i prije svega savršeno strukturiran film o ljudskoj prirodi, uz osvježavajuće sofisticiran humor“, navodi se u obrazloženju žirija.

Zlatna mimoza za režiju dodjeljuje se rediteljki Keren Ben Rafael za film Djevice.

“Prvijenac rediteljke suptilno prepliće s jedne strane mit i realnost, a s druge zrelost i naivnost, na zadivljujuće nježan način. Vjerujemo da rediteljka ima potencijal da u svojim budućim radovima stvori dirljive, iznenađujuće i pronicljive filmske svjetove”.

Žiri je odlučio da Zlatna mimoza za scenario pripadne Radu Žudeu za film „Nevažno je da li ćemo u istoriju uči kao varvari“.

“Nagrada za najbolji scenario odlazi jedinstvenom reditelju koji je dovoljno hrabar da nas zabavi i edukuje scenarijem neobično didaktičke, ali istovremeno iznenađujuće pristupačne forme, koja se rijetko viđa u savremenom filmu. Njegova intelektualna snaga i pronicljivost savršeno odgovaraju civilizacijski značajnoj, bolnoj i teškoj temi iz prošlosti, koja danas posebno univerzalno odjekuje”.

Žiri je Zlatnu mimozu za najbolju mušku ulogu dodijelio Janisu Drakopoulosu za film „Sažaljenje“.

„Nagrada za mušku ulogu dodjeljuje se izvanrednom glumcu koji iznosi čitav veoma zahtjevan film kroz uzdržanu i savršeno kontrolisanu mikro-glumu, koja podsjeća na divove kao što su Baster Kiton i Piter Selers“.

Zlatnu mimozu za najbolju žensku ulogu žiri takmičarske selekcije dugometražnog igranog filma dodjeljuje glumici Džoj Riger za ulogu u filmu „Djevice“.

„Nagradu za žensku ulogu žiri dodjeljuje glumici koja ne samo da prikazuje odrastanje na prelijep način, već razvija slojevit lik sa širokim spektrom dopadljivih a ponekad i iritirajućih osobina, pružajući nam istinitu i jasnu sliku mlade žene koja živi u konstantnom limbu između mašte i stvarnosti, djetinjstva i zrelosti, inteligencije i emotivnog naboja“, stoji u obrazloženju žirija.

Žiri takmičarske selekcije dugometražnog igranog filma dodjeljuje nagradu Živko Nikolić filmu „Neka se leševi sunčaju rediteljskog dvojca“ – Helen Katet i Bruna Forcanija.

„Nagrada Živko Nikolić za poseban doprinos filmskom izrazu dodjeljuje se filmu koji prestavlja pravu audiovizuelnu gozbu. Živa i intenzivna 16-milimetarska fotografija, besprekoran dizajn zvuka, prelijepi praktični vizuelni efekti, i eksplozivna, dinamična i savršeno precizna montaža, čine ovaj film lekcijom za primjer među kinematografskim ostvarenjima“.

Specijalno priznanje žirija takmičarske selekcije dugometražnog igranog filma pripalo je filmu „Lijenština“ reditelja Alekse Stefana Radunovića.

“Žiri je dirnut iskrenošću, nevinošću, jednostavnošću i fokusom u pristupu mladog reditelja, kao i amaterskim mladim glavnim glumcem koji otjelotvoruje sve od navedenih osobina, u filmu Lijenština Alekse Stefana Radunovića”.

Nagrada Federacije filmskih kritičara Evrope i mediteranskih zemalja Fedeora pripala je filmu „Comic Sans“ reditelja Nevija Marasovića – odlučio je žiri Zlatko Vidačković, Dubravka Lakić i Vuk Perović.

U obrazloženju žirija stoji da je film „Comic Sans“ nagrađen „za ležeran, ali promišljen i dubok prikaz turbulentnog odnosa između oca i sina i jednostavnih radosti života“.

Nagrada publike pripala je filmu „Zlogonje“ Raška Miljkovića. Film je od publike dobio ocjenu 4,48.

Žiri takmičarske selekcije dokumentarnog filma koji čine Huaćing Đin – predsjednik žirija, Senad Šahmanović i Zofia Kovalevska naglasio je da je impresioniran raznovrsnošću filmova prikazanih u dokumentarnom programu festivala. Kako navode u obrazloženju, zbog visokog kvaliteta filmova, nakon duge, usijane rasprave, odlučili su, umjesto tri, da nagrade četiri filma.

Zlatnu mimozu za najbolji dokumentarni film dobio je film „Isti“ reditelja Dejana Petrovića iz Srbije „za svjež i osoben autorski glas i za ingeniozno korišćenje dokumentaristike u stvaranju majstorske metafore o sudbini čovjeka i pravom značenju pojmova sloboda i identitet“.

Nagradu žirija dobio je film Jonaš sanja kišu reditelja Dragoša Hančijua iz Rumunije „za vješto kombinovanje sredstava klasičnog, opservacionog dokumentarca sa poetikom snova u dirljivoj priči o prolaznosti vremena“.

Specijalnom priznanje pripalo je filmu Ljeto sa deset godina reditelja Čena Haoa, kako navode „filmu koji suptilno lovi uvezivanje jedinke u autoritarni sistem, kroz slikanje djece u jednoj akrobatskoj školi u Kini“.

Specijalno priznanje dobio je i film Krug rediteljke Džajiše Patel „za izuzetno snažan kratki dokumentarac koji koristi jednostavnu formu i potresnu ličnu priču da bi nam ponudio uvid u krug tihog zlostavljanja i sistemskog nasilja“.

Žiri takmičarske selekcije studentskog filma u sastavu Maša Seničić – predsednica žirija, Peter Cerovšek i Danijela Radulović odlučili su da Zlatna mimoza za najbolji studentski film pripadne filmu Doma za Božić Tomislava Đurineca (Hrvatska).

„Izuzetna hrabrost – na formalnom, idejnom i tematskom planu – ono je po čemu se Tomislav Đurinec izdvaja kao snažan glas mlade regionalne kinematografije. Otvorenost i nepretencioznost, koje funkcionišu na nivou filmskog jezika jednako koliko i u odnosu reditelja prema sopstvenom autorstvu, čime Doma za Božić emotivno i strukturalno slojevitim narativom, daleko prodornijim – izvan i unutar filma – nego što bi mogao da pretpostavi zahtev jednog studentskog zadatka“, stoji u obrazloženju žirija.

Žiri takmičarske selekcije studentskog filma dodijelio je i dva specijalna priznanja:

I Specijalno priznanje filmu Marica udite Gamulin (Hrvatska).

„Preciznost filma MARICA postavlja temelj na kojem se on istovremeno razvija kao veoma sirovo i izrazito stilizovano ostvarenje. Nenametljiv humor, promišljena fotografija i muzika – u neprestanom dijalogu sa premisom filma – pojedinačni su, estetski dosledni elementi, koji čine skladnucjelinu“.

II Specijalno priznanje filmu Loop Matije Gluščevića (Srbija).

„Uspješno uspostavljena atmosfera neizvesnosti i neiskrenosti čini Loop zanimljivim pokušajem da film prevaziđe samu priču i ponudi nagovještaj od važnog poigravanja sa žanrovskim konvencijama, između ostalog kroz odličnu glumu Jovane Gavrilović“.

Nagradu za ukupan doprinos afirmaciji Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro Film Festival Milan Zmukić dobila je glumica Milena Dravić. Nagrada se sastoji od povelje, statuete akademskog vajara Nikole Nikše Kosića i umjetničke slike akademskog slikara Dragana Stojkova.

Projekat Posmatrač scenariste i reditelja Mladena Ivanovića i producenta Dmitra Janjuševića pobijedio je na Mini Pitch-u.

Mentorka Mini Pitcha bila je producentkinja Inja Korać, konsultantski tim bio je producentkinja Jelena Mišeljić, reditelj Dušan Kasalica i producentkinja Sanja Jovanović.

Mini Pitch je novi programski segment 32. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenego film festival, koji se organizuje u saradnji sa Filmskim centrom Crne Gore i Zagreb Film Festivalom – Industrija Mladost

Podijeli: