Matica crnogorska poklonila svoja izdanja Narodnoj biblioteci u Bijelom Polju

Matica crnogorska i Centar za kulturu „Vojislav Bulatović Strunjo“ nastavili su uspješnu višegodišnju saradnju.

Narodnoj biblioteci koja posluje u sastavu Centra za kulturu Matica crnogorska je poklonila svoja izdanja, među kojima se pored knjiga izdatih u prethodnom višegodišnjem periodu našlo i tridesetak brojeva časopisa Matica.

Zahvalivši se Matici crnogorskoj na vrijednom poklonu, rukovodilac Biblioteke Edin Smailović je izrazio zadovoljstvo što će bibliotečki fond biti obogaćen knjigama i primjercima časopisa Matica ovog referentnog izdavača.

Smailović je ukazao na poseban značaj angažmana i djelovanja Matice crnogorske, kada su kulturna tradicija i građanske vrijednosti crnogorskog društva višestruko ugrožene. Posebno je istakao zadovoljstvo nastavkom uspješne saradnje sa, kako je rekao, „vodećom institucijom crnogorske kulture, koja podjednako čuva i unapređuje kulturnu baštinu svih naroda u Crnoj Gori“.

Među poklonjenim naslovima izdvajamo neke: fototipsko izdanja Psaltira s posljedovanjem (1494) iz Crnojevića štamparije; Crnogorci u Sjedinjenim Američkim Državama 1860–1919, Šerin Novotni; Crvena ideja Crne Gore, Adnana Prekića; Evropeizacija Crne Gore, Bojana Jovanovića; Portreti knjaza Danila I Petrovića Njegoša, Saše Brajović; zbornik Crna Gora tri decenije nakon rušenja Berlinskog zida: od AB revolucije do NATO pakta; Crna Gora u angloameričkoj putopisnoj književnosti i beletristici, Marije Krivokapić i Nila Dajmonda i dr.

Poklon je u ime Matice crnogorske uručio Radomir Ilić, predsjednik njenog Ogranka u Bijelom Polju.

Podijeli: